Αμερικανός Αναλυτής: Φόβοι για συγκρούσεις στα Σκόπια



Ιανουάριος 12, 2013.


Πρίστινα.


Ο Αμερικανός αναλυτής Janusz Bugajski* εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη  ύφεση κατά τη διάρκεια του 2013 θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις στα Σκόπια, αναφέρει δημοσίευμα του KS Reporter.

Στην ανάλυση για τις προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων το 2013, ο Μπουγκάισκι τονίζει ότι η οικονομική κρίση ενδέχεται να έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στα Σκόπια και τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.


« Καθ’ όν χρόνο υπάρχουν διλήμματα σχετικά με την ακεραιότητα και τη νομιμότητα των χωρών, όπως είναι το κράτος των Σκοπίων και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση θα μπορούσε να μετατραπεί από την αβέβαιη εξέλιξη σε επικίνδυνες συγκρούσεις το 2013», δήλωσε ο Μπουγκάισκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρίση στη ζώνη του ευρώ έχει μεγάλη απήχηση στα Βαλκάνια, επειδή η ΕΕ είναι ο κύριος εταίρος και πηγή των επενδύσεων στις χώρες  τις νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μετά από δύο χρόνια στάσιμης ανάπτυξης, τα Βαλκάνια βρίσκονται βυθισμένα στην ύφεση, με εξαίρεση την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, όπου προβλέπεται κάποια ανάπτυξη, επισημαίνει ο αναλυτής.


·        *Ο  Janusz Bugajski είναι συνεργάτης του Ευρωπαϊκού προγράμματος - Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr