Το Ριζοσπαστικό Ισλάμ μπροστά στην Ευρώπη



Άρθρο στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung»

Ιανουάριος 31, 2013.

Για να αντιληφθούμε ποια είναι η απειλή  στην Ευρώπη από τους τζιχαντιστές στο Μάλι, αρκεί να δούμε έναν χάρτη.

Από τα περίχωρα της πόλης Τέσαλιτ του Μάλι στη Σαχάρα, όπου είναι συγκεντρωμένη η κύρια δύναμη των ισλαμιστών, μέχρι τις ακτές της Μεσογείου είναι 2000 χιλιόμετρα.
Ο δρόμος περνά από μέσα από τη Λιβύη- μια χώρα όπου η επιρροή των ισλαμιστών επιταχύνεται.


Από την άλλη πλευρά είναι η Μάλαγα,, η Μασσαλία, η Νάπολη.
Ένα πλοίο ‘Zodiac’ με ισχυρό κινητήρα, το οποίο χρησιμοποιούν συχνά έμποροι ναρκωτικών, στη διάρκεια μιας νύχτας μπορεί να αποσταλεί, κάλλιστα,  από την Τρίπολη στη Σικελία, ομάδα τρομοκρατών.

Πολλοί, όμως,  στην Ευρώπη, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι τρομοκράτες της ‘Αλ Κάιντα’ στο Μάλι, δημιουργούν πρόβλημα μόνο για τις χώρες της Αφρικής και όχι για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αν η Γαλλία, πριν από δύο εβδομάδες, δεν σταματούσε, με τις μαζικές αεροπορικές επιδρομές, την προώθηση των ισλαμιστών στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο, το Μάλι σήμερα θα γινόταν η δεύτερη αφρικανική χώρα, μετά τη Σομαλία, η οποία θα ήταν υπό τον απόλυτο έλεγχο των φανατικών ισλαμιστών.

Στη λεγόμενη «Μαύρη Αφρική» στο τμήμα της Αφρικής νοτίως της Σαχάρας, κανένας, σαφώς, δεν υποστηρίζει τη γαλλική στρατιωτική επιχείρηση στο Μάλι.
Και αυτό είναι περισσότερο κατανοητό, καθώς οι αφρικανικές χώρες, απλά, δεν έχουν τις δικές τους μεθόδους προστασίας από την Ισλαμική Απειλή.
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η  ‘Αλ Κάιντα’ επέλεξε να προσεγγίσει χώρες στην Αφρική με διαφθαρμένες κυβερνήσεις,  με στρατούς μαριονέτα και με απροστάτευτα σύνορα.
Ο πιθανός κίνδυνος που τίθεται από τους Ισλαμιστές στο Μάλι ήταν πολύ μεγάλος.
Η νέα γαλλική κυβέρνηση το έχει αναγνωρίσει και έχει λάβει διαδοχικά μέτρα.

Τίθεται πλέον το σχετικό ερώτημα, κατά πόσο η παρουσία των λευκών στρατιωτών στο Μάλι θα προσελκύσει τους Ισλαμιστές από όλο τον κόσμο, ώστε να επικεντρωθούν σε αφρικανικές χώρες μαριονέτες.

Το ερώτημα αυτό είναι σημαντικό, διότι οι τζιχαντιστές στο Πακιστάν, την Υεμένη, τη Σομαλία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Αφγανιστάν, εδώ και πολύ καιρό βρίσκονται στο Μάλι.

Μπορούν, επίσης, να ενταχθούν φονταμενταλιστές από τη Νιγηρία, το Νίγηρα, τη Μαυριτανία, την Ακτή του Ελεφαντοστού και το Μάγκρεμπ.

Η ταχύτητα με την οποία ο γαλλικός στρατός εισέβαλε στα προπύργια των ισλαμιστών δίνει την αισιοδοξία ότι, τουλάχιστον, η στρατιωτική απειλή από τους τζιχαντιστές τείνει να εξαλειφθεί.

Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, αν το Ριζοσπαστικό Ισλάμ, θα παραμείνει ως μια μορφή σκέψης.

--
"Фокус"

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr