Ελβετία: Συναγερμός για δύο αεροπλάνα πάνω από το Νταβός



Ιανουάριος 26, 2013.

Η ελβετική πολεμική αεροπορία αναχαίτισε δύο αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν πτήσεις  πάνω από τον απαγορευμένο εναέριο χώρο του Νταβός, όπου την Τετάρτη ξεκίνησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).


Το περιστατικό αναφέρθηκε από το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων (ATS), επικαλούμενο τον επίσημο εκπρόσωπο του επιχειρησιακού προσωπικού του στρατού  Stefan Hofer.

Σύμφωνα με αυτόν, ένα από τα περιστατικά σημειώθηκε την Πέμπτη και το δεύτερο την Παρασκευή. Και τις δύο φορές τέθηκαν σε συναγερμό τα μαχητικά F/A-18.
Στην πρώτη περίπτωση  το συνόδευσαν μέχρι τα όρια της ζώνης απαγόρευσης και στη δεύτερη αναγκάστηκαν να το προσγειώσουν στο αεροδρόμιο της Samedan.

Ο πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνας Ueli Maurer της Ελβετίας, ενημερώθηκαν αμέσως για τις παραβιάσεις.

Στο Φόρουμ παρευρίσκονται πάντοτε δύο αξιωματικοί οι οποίοι βρίσκονται σε επαφή με την Ελβετική Πολεμική Αεροπορία. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είναι στην ευχέρεια του  Ελβετού υπουργού Άμυνας να αποφασίσει για την κατάρριψη ή όχι του αεροσκάφους, το οποίο μπορεί να αποτελεί απειλή για τους συμμετέχοντες του  Παγκόσμιου Φόρουμ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr