Απειλές Σαλί Μπερίσα σε Βελιγράδι για το μνημείο στο Πρέσεβο



Ιανουάριος 6, 2013.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ζήτησε από τις σερβικές αρχές να μην αγγίξουν το αλβανικό μνημείο των Μαρτύρων του UCPMB στο Πρέσεβο.


«Επί αρκετές εβδομάδες οι πολιτικές εντάσεις στην Κοιλάδα του Πρέσεβο αυξάνονται εξαιτίας της απειλής από τις αρχές του Βελιγραδίου να απομακρύνει το μνημείο των  πεσόντων Μαρτύρων της Ελευθερίας στη εθνική επικράτεια τους (Σερβίας) για την υπεράσπιση της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Αλβανών στο Πρέσεβο που αρνήθηκαν το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η απειλή αυτή είναι άλλη μια απόδειξη της επίσημης πολιτικής των σερβικών αρχών και της αλβανοφοβίας του Βελιγραδίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπερίσα.

«Η αλβανική κυβέρνηση ζητά από τις αρχές του Βελιγραδίου να αφαιρέσουν τις παλιές πρακτικές αλβανοφοβίας κατά της αλβανικής μειονότητας που ζει στα εθνικά εδάφη της Σερβίας και η οποία συμβάλλει στη σταθερότητα και την ανάπτυξή της.

Η κυβέρνηση της Αλβανίας καλεί όλους τους Αλβανούς της Κοιλάδας  του Πρέσεβο να μην προκαλέσουν σε καμία περίπτωση εκείνους που έχουν ως μοναδικό σκοπό να καθαρίσουν τις εθνικές κοινότητές τους και να τους απομακρύνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τα πάτρια εδάφη τους, στα οποία κατοικούν χιλιάδες χρόνια.

Μόνο βάνδαλοι, πραγματικά, θα μπορούσαν με τη δύναμη και τη βία να υπονομεύσουν έναν από τους πυλώνες των μαχητών, των Αλβανών Μαρτύρων της Ελευθερίας και αυτή είναι μία πράξη φόβου. Οι πεσόντες Αλβανοί δεν θα λησμονηθούν», υπογράμμισε ο Αλβανός πρωθυπουργός προειδοποιώντας τον Σέρβο πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς που έθεσαν προθεσμία μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, για την απομάκρυνση του αλβανικού μνημείου από την πλατεία του Πρέσεβο, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr