«Η ένωση των Αλβανών είναι απειλή στην ένταξή τους στην ΕΕ»



Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα δήλωσε ότι η ενοποίηση των Αλβανών ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ενσωμάτωση τους στις ευρωπαϊκές δομές

Ιανουάριος 24, 2013.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, Alexander A. Arvizu, το ενδιαφέρον των Αλβανών στην προκλητική εθνικιστική ρητορική δημιουργεί κίνδυνο στην ένταξη. Ο Arvizu προτρέπει, συγχρόνως, αυτοσυγκράτηση των πολιτικών κομμάτων πριν από τις εκλογές.


«Είναι σαφές ότι ο λαός στην Αλβανία έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον για την ευημερία των Αλβανών είτε αυτοί ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, στα Σκόπια, στο Πρέσεβο και στο Μαυροβούνιο. Ωστόσο, η άλλη όψη αυτής της κατάστασης είναι ότι οι Αλβανοί που ζουν σε αυτές τις περιοχές προσβλέπουν στα Τίρανα, προς την κυβέρνηση της Αλβανίας, κοιτάζουν τους πολιτικούς ηγέτες για κατεύθυνση και την καθοδήγηση, έτσι που γίνεται απολύτως κρίσιμη η κατάσταση για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, ένα έργο που όλοι υποστηρίζουν.

"Πρέπει  να έχουμε μια θετική κατεύθυνση από  την κυβέρνηση, αλλά και από τους άλλους πολιτικούς ηγέτες. Συνεπώς, είναι σημαντικό να είναι σε θέση να αντισταθούν στον πειρασμό να εμπλακούν σε εθνικιστικές ρητορείες, ειδικά μέσα στο κλίμα των εκλογών, καθώς αυτές εξυπηρετούν  μόνο αποπροσανατολισμό από τους σημαντικότερους στόχους, που είναι στόχοι όλων των Αλβανών».

Μετά τη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρέσβης με τον επικεφαλής του κόμματος FRD,  τον Bamir Topi, ο Arvizu τόνισε ότι ένα από τα σημαντικά μέρη είναι ο διάλογος μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ΗΠΑ, υποστηρίζουν όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την ενσωμάτωσή τους στην Ευρω-Ατλαντική Ένωση. Ένα κρίσιμο και σημαντικό γεγονός σε αυτή τη διαδικασία είναι ο διάλογος Πρίστινας - Βελιγραδίου.

Επομένως είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η κίνηση προς μια θετική κατεύθυνση» δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης, σύμφωνα με το ‘Ιλλυρία’.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr