‘Die Presse’: Ένταση με τους Αλβανούς στη νότια Σερβία



Ιανουάριος 2, 2013.

«Από το μιναρέ του τζαμιού ακούγεται η θρηνώδης φωνή του μουεζίνη προς τους πιστούς μουσουλμάνους του Πρέσεβο στην προσευχή του Ισλάμ.

Υπήρξε ένα ήσυχο τέλος έτους, στην πόλη των 38 χιλιάδων κατοίκων στο νότιο τμήμα της Σερβίας που βρίσκεται στο τρίγωνο των συνόρων Σκοπίων και Κοσσυφοπεδίου».



Έτσι αρχίζει το άρθρο της, αναφερόμενη στις πρόσφατες εξελίξεις στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», που περιγράφει την κατάσταση στην αποστρατικοποιημένη  περιοχή της Σερβίας στην οποία το Βελιγράδι απειλεί να κατεδαφίσει βίαια το μνημείο των ηρώων του Απελευθερωτικού Αλβανικού Μετώπου της περιοχής – UCPMB, στην αναφορά του για το Πρέσεβο.

Οι σερβικές αρχές έχουν ζητήσει εδώ και αρκετές μέρες από τις τοπικές αρχές στο Πρέσεβο, μια πόλη που κατοικείται αποκλειστικά από Αλβανούς, την απομάκρυνση του μνημείου.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, απείλησε, επίσης,  ότι να χρειαστεί η απομάκρυνση του μνημείου θα γίνει με τη βία. Πρώην διοικητές του  (αλβανικού) UCPMB έχουν επίσης δηλώσει ότι αν χρειαστεί , θα χρησιμοποιήσουν βία για τη διατήρηση του μνημείου, όπως γράφει η αυστριακή εφημερίδα που έχει ως τίτλο : «Το Πρέσεβό μας»- με εισαγωγικά.

Μετά τον Ντάτσιτς, έρχονται και οι απειλές του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς για βίαιη απομάκρυνση του  αλβανικού μνημείου, ενώ μέλη του πρώην αλβανικού στρατού της νότιας Σερβίας, έστειλαν σαφή μηνύματα στο Βελιγράδι να μην τολμήσουν να πειράξουν το αλβανικό μνημείο στο Πρέσεβο, γράφει η γερμανόφωνη αυστριακή εφημερίδα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr