Η Τουρκία ζήτησε άδεια από το Ισραήλ για μεταφορά υλικών στη Γάζα



Φεβρουάριος 13, 2013.

Η Τουρκία απέστειλε αίτημα για χορήγηση άδειας από το Ισραήλ, για μεταφορά οικοδομικών υλικών στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να οικοδομηθεί  ένα νέο νοσοκομείο.


Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση είναι σύμφωνη με τις προσπάθειες για επαναφορά των στενών σχέσεων της Άγκυρας με την Ιερουσαλήμ.
 Η yedioth ahronoth υπενθυμίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν μετά την επιμονή του Τούρκου πρωθυπουργού  να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζα με το «Στολίσκο της Ελευθερίας» το 2010. Στη συνέχεια έγινε επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Τούρκοι πολίτες.

Τώρα, αρκετές τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες απέστειλαν επίσημο αίτημα για μεταφορά λεβήτων, καλοριφέρ, συστημάτων καθαρισμού υδάτων και εξοπλισμό πυρόσβεσης.

Το σχέδιο για την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου προβλέπει τη χρησιμοποίηση ενός χώρου στον πρώην εβραϊκό οικισμό της Νετζαρίμ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, μια περιοχή που εκκενώθηκε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής αποχώρησης από το Γάζα το 2005.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ, επέβαλε αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας τον Ιούνιο του 2006, μετά την απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 2011, γράφει το ρωσικό κείμενο του Μιγκνιούζ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr