Στα Σκόπια αυξάνονται τα παράνομα τζαμιά με χρήματα Αράβων



Φεβρουάριος 19, 2013.

Μόσχα.

Η παράνομη κατασκευή τζαμιών στο κράτος των Σκοπίων κερδίζει ολοένα έδαφος. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της ρωσικής  Ορθόδοξης έκδοσης «Ρωσική Εθνική Γραμμή»* :

 «Υπάρχουν μερικές τοποθεσίες οι οποίες χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς οικοδομική άδεια. Σε όλες τις περιπτώσεις η χρηματοδότηση για την κατασκευή των τζαμιών προέρχεται από ιδιωτικούς οργανισμούς από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, η Μαλαισία, το Κατάρ και η Λιβύη. Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου οι χορηγοί είναι οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών», γράφει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η τάση αυτή δεν υπάρχει μόνο στα Σκόπια αλλά και σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης στη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν κατασκευασθεί εκατοντάδες νέα τζαμιά.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι μουσουλμάνοι των Σκοπίων δεν χρειάζονται νέα τζαμιά και οι λόγοι για τη δημιουργία τους είναι διαφορετικοί.

Παράδειγμα αποτελεί η πόλη Στιπ, όπου μουσουλμάνοι δεν υπάρχουν, ωστόσο χτίσθηκε ένα τζαμί. Παρόμοια περίπτωση στο Βαλάντοβο. Και τα τζαμιά αυτά που χτίσθηκαν είναι παράνομα, χωρίς άδεια.

Στο δρόμο από τα Σκόπια προς το Γκόστιβαρ έχουν χτισθεί 88 νέα τζαμιά. Στο χωριό Τιρς για την αποκατάσταση του παλαιού τζαμιού έχουν χτισθεί τρία νέα τεμένη.

Οι τουρίστες που δεν γνωρίζουν τη σλαβική ιστορία της περιοχής και περιδιαβάζουν στη χώρα, νομίζουν ότι βρίσκονται σε ένα μουσουλμανικό κράτος, σημειώνει χαρακτηριστικά το ρώσικο δημοσίευμα.

--
* Русская народная линия


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr