Η Γερμανία προειδοποιεί την Αλβανία για την εθνικιστική ρητορική



Φεβρουάριος 23, 2013.

Τίρανα.

Η Γερμανία προειδοποίησε την Τετάρτη τους Αλβανούς ηγέτες να απέχουν από τη χρήση φλεγμονώδους εθνικιστικής ρητορικής, εν μέσω διεθνούς ανησυχίας σε μια  αυξανόμενη συζήτηση για «Μεγάλη Αλβανία» καταπατώντας αρκετά σύνορα.


Είναι σημαντικό ότι τα εθνικιστικά αισθήματα και συναισθήματα να ελέγχονται και να αντιμετωπίζονται με μεγάλη υπευθυνότητα και πολλή προσοχή, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Guido Westerwelle, στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Τίρανα σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιουγκ.

Δεν επιτρέπονται αλλαγές των συνόρων στα Βαλκάνια, είπε, προτρέποντας τους πολιτικούς να αποφύγουν τις εθνικιστικές ρητορείες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Οι συγκρούσεις στα Βαλκάνια θα πρέπει να επιλυθούν μέσω της συνεργασίας και όχι με τη ρητορική δεινότητα,  ανέφερε και το γερμανικό ραδιόφωνο ‘ARD’, επικαλούμενο τις δηλώσεις Βεστερβέλε. Για να δούμε όλα τα κράτη της περιοχής να εντάσσονται  μία ημέρα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να έχουν κοινό στόχο, είπε.

Πριν από λίγους μήνες, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, και άλλοι αξιωματούχοι, είχαν μιλήσει για τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Αλβανίας», προκαλώντας την ανησυχία μεταξύ των γειτονικών χωρών που έχουν αλβανικές μειονότητες, δήλωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποίησαν τα Τίρανα ότι έπαιζε «επικίνδυνο παιχνίδι» και ο βοηθός υπουργός Φίλιπ Ρίκερ, δήλωσε το Σάββατο, ότι η Αλβανία πρέπει να σταματήσει να καταφεύγει σε εθνικιστική ρητορική και να επικεντρωθεί στην εκπλήρωση των κριτηρίων που απαιτούνται για την απόκτηση  του καθεστώτος υποψήφιου μέλους στην ΕΕ.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων-AFP, επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Νοεμβρίου, που ήταν η επέτειος των 100 ετών της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, ο Σαλί Μπερίσα ενόχλησε τους γείτονες της χώρας του, όταν μίλησε για «Αλβανούς από όλα τα αλβανικά εδάφη» αναφερόμενος σε αλβανόφωνους πληθυσμούς στην Ελλάδα, τα Σκόπια, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, γράφει το σερβικό δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr