Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα: Θα σταματήσει η επιστροφή των Αλβανών από τα σύνορα



Φεβρουάριος 2, 2013.

«Δεσμευόμαστε για μια λύση το συντομότερο για τα αίτια της επιστροφής  των Αλβανών πολιτών  από την Ελληνική Αστυνομία και θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να διαβούν παρά τις ανακρίβειες που εντοπίστηκαν με την αναφορά των ελληνικών τοπωνυμίων στα αλβανικά βιομετρικά διαβατήρια».


Αυτό ειπώθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης του πρέσβη στα Τίρανα Λεωνίδα Ροκανά με το Δήμο των Αγίων Σαράντα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν είναι δίκαιο να μην αναγράφονται οι ελληνικές πόλεις ή χωριά με τις διεθνείς τους ονομασίες, όπως αυτές χρησιμοποιούνται για διεθνή χρήση στα επίσημα έγγραφα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι ένα συμφωνηθέν μέτρο και ότι είναι υποχρεωτικό σε όλα τα κράτη.

«Δεν μπορεί να γραφτεί στο διαβατήριο Korfuz-Greqi, όπως είναι γνωστή σύμφωνα με την αλβανική γλώσσα αλλά λανθασμένα με τη διεθνή ονομασία ‘Cofu Greece’, εξήγησε ο  πρέσβης Ροκανάς. Σε αυτό το στοιχείο έχει αναφερθεί  η πρακτική της Ελλάδας για τους πολίτες που έχουν γεννηθεί στην πόλη της Τουρκίας Istanbul, αν και στην Ελλάδα είναι γνωστή ως Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το Ροκανά,  αυτή η παρατυπία έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και σημείωσε ότι υπάρχει μία προδιάθεση για ταχύτερη λύση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μειονέκτημα αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί και από τις δύο πλευρές, να ξεπεραστεί και να βρεθεί η καλύτερη λύση.

«Αλλά μέχρι να βρεθεί μία λύση, με καλή θέληση θα τοποθετούμε ένα μνημόνιο κατανόησης (στα διαβατήρια) και θα επιτρέπουμε την απρόσκοπτη διάβαση των πολιτών παρά τις ανακρίβειες στα βιομετρικά διαβατήρια τους, χωρίς καμιά διάκριση Αλβανών και ομογενών», είπε ο Ροκανάς.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr