Η Βρετανία μεταφέρει στο Νότιο Ατλαντικό πυρηνικά όπλα



Πυρηνικά υποβρύχια έχουν σταλεί στα επίμαχα νησιά Φώκλαντ (Μαλβίνες)

Φεβρουάριος 26, 2013.

Στρατιωτικοί της Αργεντινής πιστεύουν ότι η Βρετανία έστειλε στην περιοχή των επίμαχων Νησιών Φώκλαντ (Μαλβίνες) πυρηνικά υποβρύχια (SSNs) τα οποία φέρουν πυρηνικά όπλα, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Αργεντινής στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό, Eduardo Zuayn, όπως αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Βίζγκλιαντ επικαλούμενη τα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής.

Σύμφωνα με τον Zuayn, το Λονδίνο αρχίζει να εδραιώνει τη στρατιωτική παρουσία του στο χώρο των Φώκλαντ, συμπεριλαμβανομένων την «κίνηση να μεταφέρει υποβρύχια με πυρηνικές κεφαλές σε μια ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά όπλα», αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αργεντινής, το Λονδίνο παραβιάζει τη Συνθήκη που υπέγραψε το 1967 για απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, γνωστή ως Συνθήκη  του Τλατελόλκο ( το όνομα προήλθε από τον τόπο της υπογραφής- το Τλατελόλκο είναι περιοχή στην Πόλη του Μεξικού).

Με τη σύμβαση αυτή απαγορεύεται στη Λατινική Αμερική οι δοκιμές, η χρήση, η κατασκευή και η παραγωγή ή απόκτηση με οποιοδήποτε μέσο τα πυρηνικά όπλα, καθώς και η εξαγορά τους, η εγκατάσταση, φόρτωση, αποθήκευση και κατοχή.

Ο Zuayn είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη παράσχει οποιαδήποτε εξηγήσεις προς τις πιθανές κινήσεις των υποβρυχίων που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Σύμφωνα με τον ίδιο η  βρετανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή ανέρχεται σε 1500 Βρετανούς στρατιώτες, σε ένα νησί όπου ζουν 3 χιλιάδες άμαχοι και είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνον την Αργεντινή αλλά και τις περιφερειακές οργανώσεις της Λατινικής Αμερικής.

Η σύγκρουση στο αρχιπέλαγος του νότιου-δυτικού Ατλαντικού Ωκεανού άρχισε να σιγοβράζει από το 1982 όταν οι δύο χώρες εξαιτίας του νησιού ξεκίνησαν ένα πόλεμο, στον οποίο νίκησε η Βρετανία.

Το 2010, βρετανική εταιρεία ξεκίνησε εξερεύνηση για πετρέλαιο κοντά στο αρχιπέλαγος, μια πράξη που έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της σύγκρουσης.

Πρόσφατα, η πρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Fernandez de Kirchner, απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ζητώντας να διαπραγματευθεί την επιστροφή του αρχιπελάγους στο Μπουένος Άιρες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι την απάντηση θα τη δώσει ο πληθυσμός των νησιών σε δημοψήφισμα που θα γίνει το Μάρτιο του 2013.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr