Χάγη: Ο Σέρβος στρατηγός Μομτσίλο Πέρισιτς αφέθηκε ελεύθερος



Φεβρουάριος 28, 2013.

Χάγη.

 Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αθώωσε τον πρώην αρχηγό του γιουγκοσλαβικού στρατού, Στρατηγό Μομτσίλο Πέρισιτς που είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου και αύριο φθάνει αεροπορικώς στο Βελιγράδι.


Το Εφετείο του Δικαστηρίου της Χάγης έδωσε εντολή για την απελευθέρωση του Σέβου στρατηγού, ο οποίος είχε προηγουμένως καταδικασθεί σε 27 χρόνια φυλάκιση για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία και την Κροατία.

Το πρακτορείο Τανγιούγκ δημοσίευσε ότι ο στρατηγός Πέρισιτς θα επιστρέψει στο Βελιγράδι ‘το συντομότερο δυνατόν’, κατά πάσα πιθανότητα αύριο με τακτική πτήση της JAT.

Την απόφαση για την αθώωσή του, η σύζυγος και ο γιος του Πέρισιτς- που κάθονταν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων της αίθουσας του δικαστηρίου, την υποδέχθηκαν με αγκαλιές και φιλιά.

Ο στρατηγός Πέρισιτς και ο διευθύνων του Νοβακ Λούκιτς, αλληλοαγκαλιάστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Κατά τη δημόσια ακρόαση βρίσκονταν αρκετά μέλη του Συλλόγου Μητέρων της Σρεμπρένιτσα και της Ζέπα, τα οποία εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την αθώωση.

Το Σεπτέμβριο του 2011, ο Σέρβος στρατηγός είχε καταδικασθεί σε 27 χρόνια φυλάκισης για βοήθεια και υποκίνηση εγκλημάτων εναντίον των Μουσουλμάνων στη Βοσνία κατά τη διάρκεια 1993-1995 και για πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ζάγκρεμπ το Μάιο του 1995.

Η προσφυγή του στο Εφετείο ανέτρεψαν τις κατηγορίες αυτές.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr