Διαμαρτυρίες σε όλη τη Βουλγαρία για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας



«Οι Βούλγαροι ζητούν την εκ νέου κρατικοποίηση της ενέργειας»

Φεβρουάριος 10, 2013.

Οι Βούλγαροι την Κυριακή βγήκαν στους δρόμους δεκάδων μεγάλων πόλεων για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, κατά 13 τοις εκατό, από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, αλλά εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους επειδή τώρα με το κρύο του χειμώνα λαμβάνουν υπέρογκους λογαριασμούς.


Οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν συνθήματα «κάτω» και  «μαφία» και απαίτησαν την εκ νέου εθνικοποίηση της εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δηλώσεις ήταν μεγάλες στη Σόφια, στη Βάρνα, στο Μπλαγκόεβγκραντ, στο Πλοβντίβ, το Μπούργκας καθώς και σε μικρότερες.

Η βουλγαρική αγορά ενέργειας όταν έφυγε από το κράτος μοιράστηκε σε τρεις εταιρείες που ελέγχουν όλη την αγορά ενέργειας, οι εταιρείες είναι η ‘CEZ’, ‘Energo Pro’ και η αυστριακή ‘EVN’.

Τον Ιούλιο στη Βουλγαρία θα διενεργηθούν βουλευτικές εκλογές. Η δημοτικότητα της κυβέρνησης του κόμματος GERB, του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, βρίσκεται με χαμηλά ποσοστά λόγω της ανεργίας (περίπου 12 τοις εκατό), τα μέτρα λιτότητας και την ενεργειακή πολιτική.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr