Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Σκόπια: Διαφωνίες για πορτρέτο του Κεμάλ Ατατούρκ σε σχολείοΦεβρουάριος 22, 2013.

Στο δημοτικό σχολείο που φέρει την ονομασία «Αδελφότητα και Ενότητα», στην πόλη Οχρίδα των Σκοπίων, υπήρξαν μεγάλες διαμαρτυρίες για το πορτρέτο του Τούρκου ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας,   Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, το οποίο κρεμάστηκε σε τοίχο του εκπαιδευτικού οικήματος.


Καθηγητές που ανήκουν στην τουρκική εθνότητα και διδάσκουν σε αυτό το σχολείο, ζήτησαν και έλαβαν την άδεια να αναρτήσουν πίνακα με την εικόνα του Ατατούρκ, σε τάξεις του σχολείου.

Με την τοποθέτηση του πορτρέτου του Κεμάλ Ατατούρκ, υπήρξαν αντιδράσεις από άλλους καθηγητές. Μάλιστα την ώρα του μαθήματος προέτρεψαν τους μαθητές να γυρίσουν την πλάτη τους στην εικόνα αυτήν.

Επιπρόσθετα, ορισμένοι, από τους δασκάλους- σύμφωνα με το σλαβικό δημοσίευμα- ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση του πορτρέτου, ενώ άλλοι, υποστήριξαν ότι αν απομακρυνθεί αυτό, θα απομακρυνθεί το σύνολο των εικονιζόμενων  ιστορικών προσώπων, όπως  η εικόνα της Μητέρας Τερέζας, του Σκερντέμπεη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί  στην Επιθεώρηση της Παιδείας και σύμφωνα με επείγουσα διαδικασία θα συγκληθεί συμβούλιο γονέων, γράφει το δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr