Η Βουλγαρική Εκκλησία προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2013



Μάρτιος 17, 2013.

Σόφια.

Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ το 2013, όπως δημοσιοποιήθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Φέτος η Βουλγαρία γιορτάζει τα 70 χρόνια σωτηρίας των Βουλγάρων  Εβραίων. Η οδήγηση στην καταστροφή 50 χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών- κατά τη διάρκεια της πιο σοβαρής δίωξης όλων των εποχών κατά των Εβραίων- σταμάτησε το ολοκαύτωμά τους από τη βουλγαρική κοινότητα μέσα από τη δράση 43 βουλευτών στην 25η Εθνοσυνέλευση το 1943 και παρότρυνε τον Ντίμιταρ Πεσέφ, αναπληρωτή πρόεδρο του βουλγαρικού κοινοβουλίου τότε και 21 διανοουμένων να ακυρώσουν την απόφαση  απέλασης καθώς και η μεταγενέστερη  απόφαση –σύμφωνα με το Σύνταγμα- της  τελικής μοιραίας απόφασης από τον τσάρο Μπορίς ΙΙΙ, στις 9 Μαρτίου 1943.

Αλλά, ο εμπνευστής και η κινητήρια δύναμη για την πνευματική σωτηρία των Βουλγάρων Εβραίων από τα στρατόπεδα θανάτου δεν ήταν άλλος από την Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Επίσκοπός της- ο υπέροχος  Έξαρχος Στέφανος, ο της Φιλιππουπόλεως – Πλοβντίβ, μητροπολίτης  Κύριλλος, [στη συνέχεια Πατριάρχης Βουλγαρίας] και ολόκληρη η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι το μόνο θρησκευτικό ίδρυμα που βρισκότανε στα εδάφη ελέγχου της χιτλερικής Γερμανίας που δήλωσε ανοιχτά τη θέση της.

Σήμερα, 70 χρόνια μετά, η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι το μόνο θρησκευτικό ίδρυμα, που προτείνεται για το βραβείο Νόμπελ, ενώ ο συνολικές υποψηφιότητες για το 2013, θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Η υποψηφιότητα της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γίνεται από τον Λατσεζάρ Τόσεφ, έναν από εκείνου στους οποίους έχει δοθεί το δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης, γράφει το δημοσίευμα του βουλγαρικού Φόκους.


--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr