«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς στην Τουρκία για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας»



Μάρτιος 3, 2013.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία σε μια ατμόσφαιρα μόνιμων εδαφικών διαφορών μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. 


Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα ηγηθεί αντιπροσωπείας που αποτελείται από δέκα υπουργούς και ανθρώπους των επιχειρήσεων και θα παραστεί στην υπογραφή δώδεκα διμερών συμφωνιών στον τομέα του τουρισμού, της τεχνολογίας, της υγειονομικής περίθαλψης, των θαλάσσιων μεταφορών, της γεωργίας και της μετανάστευσης, δήλωσε διπλωματική πηγή στην Αθήνα, γράφει το Μακαφαξ επικαλούμενο το γαλλικό πρακτορείο.

Οι συμβάσεις θα υπογραφούν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο του Τουρκο-Ελληνικού Συμβουλίου, το οποίο ιδρύθηκε  από τον Έλληνα σοσιαλιστή πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Ερντογάν με τη διμερή οικονομική σύγκλιση των δύο χωρών.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου αυτού στην Αθήνα, υπογράφηκαν συμφωνίες για διάφορους τομείς της οικονομίας.

Τα δύο κράτη έχουν εδαφικές διαφορές

Παρά τις οικονομικές σχέσεις, τα δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου των εντάσεων που δεν έχουν ακόμη καταφέρει να εναρμονίσει τις απόψεις τους για το διαιρεμένο νησί της Κύπρου,  έχουν διαφορές στον αέρα και το θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου.

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναφέρθηκε σε διαφορές με την Τουρκία στο Αιγαίο, όπου οι δύο χώρες επιδιώκουν να πάρουν την έρευνα για τον εντοπισμό πηγών ενέργειας.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν δηλώσει ότι θέλουν να επιλύσουν τις διαφορές με φιλικό και εποικοδομητικό τρόπο με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο Σαμαράς  σε ενεργειακή διάσκεψη τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Δέκα ημέρες πριν από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο εστάλη νότα στα Ηνωμένα Έθνη με πληροφορίες σχετικά με τις παραβιάσεις από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τη διενέργεια σε αυτήν ερευνών.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr