“Φυτίλι στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων η αλλαγή συνόρων ”




Ένα μεγάλο Κοσσυφοπέδιο ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από μια Μεγάλη Αλβανία για τα Σκόπια

Μάρτιος 7, 2013.


Οι εξτρεμιστικές τάσεις που θα προκύψουν σε ενδεχόμενη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσαν εύκολα να φθάσουν στα Σκόπια, λένε οι ειδικοί.


Οι εξελίξεις γύρω από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, ειδικά κάθε διαίρεση, παραλλαγή ή ανταλλαγή εδαφών αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια στην περιοχή, διότι μπορεί να προκληθούν εξτρεμιστικές τάσεις που θα αιματοκυλίσουν τα Σκόπια, υποστηρίζουν ειδικοί σε θέματα ασφάλειας.

Το Βελιγράδι και η Πρίστινα εξακολουθούν να μην συμφωνούν  στο ζήτημα του καθεστώτος των  σερβικών δήμων στο Κοσσυφοπέδιο και το κόμμα του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δέχεται γρονθοκόπημα από την ‘Αυτοδιάθεση’ που θεωρεί τις διαπραγματεύσεις ως προδοσία, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά  ο Τόμε Μπατκόφσκι, καθηγητής στη Σχολή Ασφάλειας στα Σκόπια.

«Είναι αληθινή η άποψη να περιμένουμε  αύξηση των διαμαρτυριών σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας. Ιδιαίτερα από το κόμμα της «Αυτοδιάθεσης» το οποίο δεν έχει και τόσο μικρή επιρροή μεταξύ του αλβανικού στοιχείου στα Σκόπια. Έτσι, η εξάπλωση του εξτρεμισμού αυτού του είδους μπορεί να φθάσει στα Σκόπια, ειδικά με ορισμένες αλλαγές στη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου με την έννοια του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου από τη μία και του Ανατολικού Κοσσυφοπέδιου  από την άλλη (Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζα)», αξιολογεί ο Μπατκόφσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς δεν μπορεί να πει πιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

«Σε κάθε περίπτωση, η σταθεροποίηση της κατάστασης μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τα Σκόπια. Δηλαδή, από την άποψη της ασφάλειας θα μειώσει την εθνικιστική ένταση στο Κοσσυφοπέδιο και την ίδια στιγμή θα  αδυνατίσουν οι εντάσεις στην Κοιλάδα του Πρέσεβο με αποτέλεσμα να μειωθεί και η πίεση που δέχονται τα Σκόπια από τη βόρεια πλευρά τους, ισχυρίζεται ο Μπατκόφσκι.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης Μπλογκόια Μάρκοφσκι, δόκτωρ των Στρατιωτικών και Πολιτικών επιστημών, συμφωνεί ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή ασφάλεια.
«Αλλάζει η εικόνα της Μεγάλης Αλβανίας. Οι Αλβανοί στην Αλβανία, στο Κοσσυφοπέδιο, στα Σκόπια, στο Μαυροβούνιο και στην Ελλάδα, έχουν περισσότερες διαφορές παρά ομοιότητες. Ωστόσο οι διαφορές δεν είναι αληθινές μεταξύ των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου, Σκοπίων και νότιας Σερβίας και είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος, το Μεγάλο Κοσσυφοπέδιο, και αυτό θα μπορούσε να  συμβεί με ανταλλαγή εδαφών του βόρειου Κοσσυφοπέδιου με εδάφη  της νότιας Σερβίας- με την Κοιλάδα του Πρέσεβο- και την προσχώρηση του βορειοδυτικού τμήματος των Σκοπίων και των εδαφών του Μαυροβουνίου όπου ζουν Αλβανοί.

Εκτός από αυτήν την ιδέα, λόγω της μεγάλης συγγένειας και σύνδεσης των Αλβανών στις περιοχές αυτές, κυρίως φωνητικά, αν όχι τώρα, μελλοντικά θα συνδεθούν  με τη ένταξη των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τότε τα σύνορα δεν έχουν αξία, ισχυρίζεται ο Μάρκοφσκι.

Ωστόσο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή είναι να σταθεροποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα και γι’ αυτό αντιδρά σε κάθε δημιουργία μεγάλων κρατικών οντοτήτων στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον Μπατκόφσκι.
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr