Ο Κύπριος πρόεδρος θα ομιλήσει στον κυπριακό λαό


 Αναταραχή στους καταθέτες με την έκτακτη εισφορά επί των αποταμιεύσεων 

Μάρτιος 16, 2013.

Λευκωσία.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι θα προβεί σε ομιλία προς τον κυπριακό λαό, την Κυριακή, για να υπερασπισθεί την επίμαχη συμφωνία με την ΕΕ για την στήριξη των τραπεζών, λέγοντας ότι τα μέτρα είναι ‘επώδυνα’ αλλά θα σώσουν τον τραπεζικό τομέα από την κατάρρευση, αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Αν η κυβέρνηση δεν είχε συναινέσει στις σκληρές συνθήκες της συμφωνίας, «το τραπεζικό σύστημα θα είχε καταρρεύσει», δήλωσε ο νεοεκλεγείς αρχηγός  της Κύπρου και σημείωσε ότι ο ίδιος θα μιλήσει στον κυπριακό λαό.


Η Κύπρος από σήμερα  έχει παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς ως μέτρο στην αντιμετώπιση της  κρίσης, με φορολόγηση στις καταθέσεις των τραπεζών  στο πλαίσιο του προγράμματος εξορθολογισμού για την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτό ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του  Eurogroup από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, Joerg Asmussen. Το μέτρο αυτό θα επηρεάσει τόσο τους εγχώριους  καταθέτες, όσο και τους αλλοδαπούς των κυπριακών τραπεζών, ανέφερε το ρωσικό Τας.

Ο φόρος που θα επιβληθεί ανέρχεται στο 6,75 τοις εκατό του ποσού της κατάθεσης, ενώ για καταθέσεις άνω των €100.000 θα φθάσει στο 9,9 τοις εκατό.

«Το βασικό ποσό της κατάθεσης παραμένει ανοικτό, οι κυπριακές αρχές θα παγώσουν τα κεφάλαια μόνο  για να πληρώσουν το τέλος», δήλωσε ο Asmussen.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr