Η Σλαβική Διασπορά καλεί τη Βουλγαρία να ζητήσει συγνώμη για την απέλαση των Εβραίων



Μάρτιος 11, 2013.

Σκόπια.

Η Σλαβική Διασπορά των ΗΠΑ, ζήτησε από τη Βουλγαρία να ζητήσει συγνώμη για την απέλαση των Εβραίων από την περιοχή της Βαρντάρσκας Μπανόβινα (Вардарска Бановина) κατά τη βουλγαρική κατοχή της περιοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αναφέρει σχετικά η σλαβική τηλεόραση των Σκοπίων Άλφα.

«Οι φορείς της βουλγαρικής κυβέρνησης πρέπει να παραδεχθούν  δημοσίως ότι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου, ήταν η απέλαση 7.144 Εβραίων από την περιοχή της Βαρντάρσκας στο στρατόπεδο Τρεμπλίνκα της Πολωνίας, ανακοίνωσε η οργάνωση της σλαβικής διασποράς των ΗΠΑ.

Η οργάνωση ζητά επίσης από τη βουλγαρική κυβέρνηση να στείλει επίσημα συγνώμη προς την Εβραϊκή Κοινότητα των Σκοπίων.

«Η Βουλγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και είναι υποχρεωμένη να συμβιβαστεί με το τραγικό παρελθόν της και να ζητήσει επίσημα συγνώμη από την Εβραϊκή Κοινότητα των Σκοπίων «, αναφέρει η σκοπιανή τηλεόραση.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «στις 11 Μαρτίου 1943, ο βουλγαρικός στρατός συνέλαβε τους Εβραίους από το Μοναστήρι και το Στιπ και τους μετέφερε στο μονοπώλιο καπνού στην πόλη των Σκοπίων, όπου εκεί κρατήθηκαν δύο ημέρες χωρίς τροφή και νερό. Μόνο λίγοι άνθρωποι κατάφεραν να ξεφύγουν».

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr