Η κρίση χτύπησε το Ισραήλ



 " Αύξηση των φόρων στους πλούσιους", πρότεινε ο Βενιαμίν Νετανιάχου

Δραστικές περικοπές για τη μείωση του ελλείμματος

Απρίλιος 14, 2013.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάιρ Λάπιντ προσπαθεί να ανταποκριθεί  στην πρόκληση της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού και φαίνεται να έχει  έρθει  σε απόφαση μέτρων σε αρκετούς τομείς, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση στο ισραηλινό κράτος.


Αργά τη περασμένη εβδομάδα ο Λάπιντ, είχε τρίωρη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Η συνάντηση ήταν αφιερωμένη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ανακοινώθηκε επίσημα ότι η συμφώνησαν στην αύξηση των φόρων για τους πλούσιους καθώς και στα αγαθά πολυτελείας.

Το μέτρο αυτό, στο μέλλον, θα μπορούσε να φέρει στον προϋπολογισμό από 100 έως 200 εκατομμύρια σέκελ.

Εκείνο όμως που θα μπορούσε να λύσει το κύριο πρόβλημα είναι η μείωση του μεγέθους του δημόσιου ελλείμματος που έφθασε τα 39 δις σέκελ.

Δραστικές μειώσεις θα γίνουν σε πέντε βασικούς τομείς: Άμυνα, επιδόματα τέκνων, μισθοί δημοσίων υπαλλήλων, έργα υποδομής, εκπαίδευση.

Προβλέπεται, επίσης, αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα και θα πάει στο 18 τοις εκατό,  θα τεθεί ΦΠΑ στα λαχανικά και φρούτα.

Σύμφωνα με την εβραϊκή εφημερίδα «Maariv», η εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών θα οδηγήσει σε περικοπές τουλάχιστον 26,9 δις σέκελ.

Για τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, μίλησε, ήδη,  ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Dammy Dannon

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Στρατού, επεσήμανε ότι οι περικοπές όχι μόνο θα πλήξουν την ασφάλεια της χώρας, αλλά και τον κοινωνικό τομέα, αφού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ασχολούνται με την άμυνα, θα χάσουν τις δουλειές τους.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr