Η Ιορδανία παραχωρεί τον εναέριο χώρο της στα ισραηλινά μη επανδρωμένα



Απρίλιος 22, 2013.

Η Ιορδανία έχει παραχωρήσει δύο διαδρόμους του εναέριου χώρου της στα  ισραηλινά μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα να διέρχονται  καθ’ οδόν προς τη Συρία, προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση και τον εντοπισμό τυχόν κρυπτών των χημικών όπλων της.


Η είδηση δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro την Κυριακή και ο συντάκτης επικαλείται δυτικές στρατιωτικές πηγές σύμφωνα με την οποία ισραηλινά drones θα διεξάγουν επιτήρηση της Συρίας μέσω της Ιορδανίας, αναφέρει σήμερα η ισραηλινή  Jerusalem Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο βασιλιάς Αμπτντάλα της Ιορδανίας έλαβε την απόφαση αυτή από το Μάρτιο, κατά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην Ιορδανία, η οποία απετέλεσε έναν από τους τόπους του πρώτου ταξιδιού, ως προέδρου, του στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας τα ισραηλινά UAV, θα πετούν τη νύχτα για να μην τα εντοπίζουν. Η πηγή πρόσθεσε ότι «οι Σύροι έχουν ρωσικό εξοπλισμό στην αεράμυνα τους, αλλά τα ισραηλινά μη επανδρωμένα οχήματα είναι δύσκολο να εντοπισθούν  και ως εκ τούτου είναι άνευ λόγου τα αντιαεροπορικά μέτρα».

Κύριος στόχος είναι η παρακολούθηση και η συλλογή πληροφοριών «θα είναι επίσης οπλισμένα και ως εκ τούτου  θα έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν ένα στόχο οπουδήποτε στη Συρία.

»Οι  αεροδιάδρομοι της Ιορδανίας,  θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να έχει πρόσβαση στη Συρία, αποφεύγοντας την διέλευση από το Νότιο Λίβανο, από την οποία  υπήρχε το ενδεχόμενο επίθεσης από τη Χεζμπολάχ», αναφέρει η Le Figaro.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, ο Αμπντάλα  ήρθε σε μυστική συνάντηση με τον Άσαντ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Τους τελευταίους μήνες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Αμπντάλα έχουν πραγματοποιήσει πολλές μυστικές συναντήσεις στο Αμμάν.

Την περασμένη εβδομάδα ο Άσαντ προειδοποίησε την Ιορδανία  ότι θα μπορούσε η σύγκρουση να επεκταθεί και στο ιορδανικό έδαφος, λόγω  του ότι χιλιάδες  μαχητές που πολεμούν το καθεστώς εισέβαλαν στη Συρία από την Ιορδανία.

-

Jp


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr