Τουρκία: Επιτρέπεται ο συνδικαλισμός στους πολιτικούς υπαλλήλους του στρατού



Απρίλιος 12, 2013.

Άγκυρα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε μια νομική διάταξη που απαγόρευε την ίδρυση εργατικών συνδικάτων στους πολιτικούς υπαλλήλους που εργάζονται  στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Κατά συνέπεια- γράφει το τούρκικο δημοσίευμα- οι δημόσιοι υπάλληλοι των θεσμικών αυτών οργάνων  έχουν τώρα το δικαίωμα να σχηματίσουν και να συμμετάσχουν σε εργατικά συνδικάτα.


Η απόφαση ακύρωσης του δικαστηρίου εξεδόθη στις 10 Απριλίου, και δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο Anadolu, την επόμενη ημέρα.

Τον Οκτώβριο του 2011 οι πολιτικοί υπάλληλοι του Στρατού,  ίδρυσαν  την Ένωση των Δημόσιων Υπαλλήλων (Sime-Sen), αλλά αντέδρασε η τουρκική κυβέρνηση σε αυτήν,  καθώς προγραμμάτιζαν να διοργανώσουν την πρώτη γενική συνέλευσή τους καταγγέλλοντας την Ένωση ενώπιον του 8ου Δικαστηρίου της Άγκυρας, για παράβαση του άρθρου 15 του νόμου 4688 για τις συνδικαλιστές οργανώσεις και τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Το σχετικό άρθρο, το οποίο ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο,  αναφέρει ότι «οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν δύναται να δημιουργούν και να εντάσσονται σε εργατικά συνδικάτα», προτρέποντας, έτσι τον τερματισμό, των δραστηριοτήτων της οργάνωσης.

Η ακύρωση ανοίγει το δρόμο για μια ισχυρή συνδικαλιστική ένωση, σημειώνει το δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr