«Η αλλαγή των συνόρων θα επιδράσει ως ντόμινο στα Βαλκάνια»



Απρίλιος 10, 2013.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Πρίστινα και του Βελιγραδίου, καθώς και οι πρόσφατες εκλογές στα Σκόπια, ήταν τα θέματα  που συζήτησαν στη σημερινή συνάντηση τους, ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων- DUI και ο Γιονούζ  Μουσλίου, πρόεδρος του Κινήματος της Δημοκρατικής Προόδου από την Κοιλάδα του Πρέσεβο.


Ο Μουσλίου συνεχάρη τον πρόεδρο του DUI για την πρόοδο της εκλογικής διαδικασίας στο κράτος των Σκοπίων, καθώς και τη μεγάλη νίκη του αλβανικού κόμματος σε δύο εκλογικές περιφέρειες.

«Οι συνομιλητές συζήτησαν επίσης την τρέχουσα κατάσταση στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, με ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα της αλβανικής κοινότητας στη Σερβία, τόνισαν, επίσης, ότι  οι Αλβανοί  της Κοιλάδας και οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου  αποτελούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αχμέτι και ο Μουσλίου αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και στην περιοχή με επίκεντρο τις συνομιλίες μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου, με τη διαμεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας», όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

Οι δύο συνομιλητές επεσήμαναν ότι η καλύτερη λύση για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι η Σερβία να αναγνωρίσει τη νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε στην περιοχή με τη «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου».

Αχμέτι και Μουσλίου τόνισαν ότι η αλλαγή των συνόρων δεν αποτελεί λύση, επειδή θα παρουσιαστεί το φαινόμενο του ντόμινο σε γειτονικές χώρες και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αναταραχή στην περιοχή αυτή.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr