Dnevnik: «Η Ελλάδα από το 1973 εκβίαζε τη Γιουγκοσλαβία για το μακεδονικό ζήτημα»



Απρίλιος 10, 2013.

Σκόπια.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα  της «Wikileaks»,  1,7 εκατομμύρια μυστικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ με ένα δισεκατομμύριο λέξεις αποστέλλονται μεταξύ των ετών 1973-1976 που συγκλόνισαν τον κόσμο, ακόμη και τα Σκόπια.


Αν και ο αριθμός των διαθέσιμων τηλεγραφημάτων είναι εντυπωσιακός, ωστόσο το περιεχόμενό τους δεν είναι απόρρητο, αλλά, μάλλον κατατοπιστικό.

Λόγω του ότι την περίοδο  κατά την οποία απεστάλησαν ήταν η θητεία του χαρισματικού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ- ονομάζονται «τηλεγραφήματα Κίσινγκερ».

 «Έχουν ένα ενδιαφέρον και για εμάς (σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα) όσον αφορά το Μακεδονικό Ζήτημα, από τηλεγραφήματα που εστάλησαν μεταξύ των αμερικανικών πρεσβειών στο Βελιγράδι, τη Σόφια και την Αθήνα, αφού εμείς ήμασταν ενταγμένοι τότε στην Γιουγκοσλαβία».

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί τηλεγράφημα με την απότομη ελληνική αντίδραση για το άνοιγμα του Κέντρου Πληροφοριών των ΗΠΑ στα Σκόπια, για τις υψηλές επισκέψεις που γίνονται στα Σκόπια, αλλά και τα εμπόδια από τη Σόφια.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι πολύ λίγο έχουν αλλάξει οι ευαισθησίες της Αθήνας και της Σόφιας για το λεγόμενο Μακεδονικό. Τα τηλεγραφήματα δείχνουν ότι από τότε αντιδρούσε η Αθήνα και όχι όπως ισχυρίζεται ότι όλα «ξεκίνησαν με την ανεξαρτησία της FYROM”.

Τηλεγράφημα του Απριλίου του 1973, που εστάλη από το Βελιγράδι στην Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι «η τάση της ελληνικής δυσαρέσκειας αυξάνεται με το μακεδονικό ζήτημα καθώς εισάγεται στις διμερείς (Γιουγκοσλαβίας - Ελλάδας) διαπραγματεύσεις και οι προσπάθειες να ενταχθεί σε αυτές και η ονομασία της γλώσσας των Σκοπίων και με τις επανειλημμένες αναφορές της ‘ανύπαρκτης’ μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα».

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο πρώην σύμβουλος στην ελληνική πρεσβεία Λυμπερόπουλος,  σημειώνει, προγνωστικά, ότι «το μακεδονικό ζήτημα θα συνεχίσει να προκαλεί εντάσεις και μέσα στα χρόνια που έρχονται».

Με τηλεγράφημά του , εξάλλου, το Βελιγράδι έδωσε δύο εναλλακτικές λύσεις: να αναστείλει τις συναντήσεις και να θέσει υπό αμφισβήτηση τις καλές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα ή να συνεχίσουν να υφίστανται  τις συνέπειες.
Το Βελιγράδι στη συνέχεια υποχώρησε μπροστά από τελεσίγραφο (της Ελλάδας), σύμφωνα με διπλωμάτες των ΗΠΑ.

Μέσα στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι ο εκδότης της ελληνικής καθημερινής εφημερίδας «Ελληνικός Βορράς» κατηγορούσε το προσωπικό του γιουγκοσλαβικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη για «βάρβαρο τρόπο κατάχρησης της ελληνικής φιλοξενίας», σημειώνει χαρακτηριστικά η σλαβική  εφημερίδα των Σκοπίων.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr