Ημέρα των Διαφωτιστών των Σλάβων- Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός στο Βατικανό



Μάιος 24, 2013.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε τη βουλγαρική αντιπροσωπεία με την ευκαιρία της Εορτής της Σλαβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού που είναι η 24η Μαΐου και τιμούνται οι δύο Θεσσαλονικείς Διαφωτιστές των Σλάβων Κύριλλος και Μεθόδιος.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μαρίν Ράικοφ στη συνάντηση που είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο τόνισε ότι «το βουλγαρικό κράτος και το βουλγαρικό έθνος έχουν αναπτύξει και θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν το έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου», προσθέτοντας «αυτή είναι η συμβολή μας στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ταυτότητα».

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός πρόσφερε στον Πάπα Φραγκίσκο ένα αντίγραφο του Ευαγγελίου από παλαιό βουλγαρικό μοναστήρι και ο Πάπας του δώρισε ένα μπρούτζινο μαχαίρι για άνοιγμα επιστολών.

Η Ρώμη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της  Κυριλλικής (Σλαβικής) Γραφής και του Πολιτισμού.

Το 886 οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος για πρώτη φορά χοροστάτησαν στη  σλαβική γλώσσα.

Τότε ο Πάπας Αδριανός ο Β΄ ευλόγησε το Ευαγγέλιο  που ήταν γραμμένο στη κυριλλική γραφή και αναγνώρισε τη σλαβική γραφή και γλώσσα ως παράλληλη της ελληνικής και της λατινικής στη χριστιανική διδασκαλία, γράφει η βουλγαρική «24 Часа».

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr