Η τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία και τα κόμματά της



Μάιος 22, 2013.

Στη Βουλγαρία είναι καταγεγραμμένη σημαντική τουρκική μειονότητα. Πριν από τις εκλογές της 12ης Μαΐου, η Τουρκία προσπάθησε  να την ποδηγετήσει. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν καταστροφικό για την Άγκυρα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να ήταν πιο σαφής. Πριν την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού  στη Σόφια τον Οκτώβριο του 2010, τα βουλγαρικά και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν παραθέτοντας μια δήλωση του γραφείου του, ότι κατά την επίσκεψή του στη βουλγαρική πρωτεύουσα θα συναντιόταν με τον Τούρκο ηγέτη πολιτικού κόμματος της Βουλγαρίας, τον Αχμέντ Ντογκάν. Αυτό δεν εξέπλησσε κανέναν.

Σε αυτήν τη χώρα των Βαλκανίων, που για αιώνες ήταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Τούρκοι έχουν σημαντικό και συχνά καθοριστικό παράγοντα στην πολιτική ζωή της Βουλγαρίας μετά την πτώση του Κομμουνισμού.

Υπήρχε μια εντυπωσιακή ενότητα του τουρκικού εκλογικού σώματος από τον 1990 έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους υπέρ του «Κινήματος των Δικαιωμάτων και των Ελευθεριών»- ДПС, στη Βουλγαρία (φωτό).

Κατά τη δεκαετία του ενενήντα, αλλά και από το 2001 ως το 2009, το «τουρκικό κόμμα» είχε συμμετάσχει σε πολλές κυβερνήσεις.

Ωστόσο, το Φθινόπωρο του  2010, δημιουργήθηκε ένα σκάνδαλο. Την ‘τελευταία στιγμή’ οι βουλγαρικές και οι τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν ότι ο Ερντογάν ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Αχμέντ Ντογκάν και στη χώρα άρχισε να αναδύεται η πεποίθηση ότι η Άγκυρα σκοπεύει να δημιουργήσει ένα δεύτερο ‘ τουρκικό κόμμα’ που θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη επιρροή στην εσωτερική πολιτική της Βουλγαρίας, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το ενδεχόμενο αυτό, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ορκισμένος εχθρός του Ντογκάν και φίλος του Ερντογάν, άρχισε να βλέπει με καλό μάτι την εξέλιξη αυτή.

Όταν ο Ερντογάν ήρθε στη Σόφια, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Αχμέντ Ντογκάν και τότε ο Μουσταφά Οζτούκ από την Προύσα,  βουλευτής του «Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του κόμματος του Ερντογάν που είναι και πρόεδρος της ομάδας της τουρκο-βουλγαρικής φιλίας είχε δηλώσει ότι το ДПС δεν ήταν σε θέση να αναπτύξει καλές σχέσεις με την Τουρκία».

Η Προύσα είναι η καρδιά της βουλγαρικής μετανάστευσης προς την Τουρκία, σχεδόν 500 χιλιάδες Τούρκοι της Βουλγαρίας μετανάστευσαν στην Τουρκία από το 1990.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν διπλή υπηκοότητα και τους δίνεται το δικαίωμα να ψηφίσουν στη Βουλγαρία για να ενισχύσουν τον τουρκικό παράγοντα στη χώρα.
Εντούτοις το νέο  τουρκικό κόμμα που ιδρύθηκε στη Βουλγαρία δεν κατάφερε να εισέλθει στη βουλγαρική βουλή, και αυτό δηλώνεται ως μια ήττα στις εκτιμήσεις του Ερντογάν, σημειώνει το δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr