Στρασβούργο: Καταδίκη Ελλάδας για δικαιώματα των Ρομά


Μάιος 31, 2013.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε την Ελλάδα και τη Γαλλία για παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και συγκεκριμένα για το Δικαίωμα στην εκπαίδευση.


Η απόφαση ήταν κατά των ισχυρισμών στην Ελλάδα ότι τα παιδιά των Αθίγγανων, πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, μόνο εκεί που πηγαίνουν και άλλα παιδιά των Ρομά.
Το δικαστήριο  απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς γιατί σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις  δημιουργούνται διακρίσεις στο δικαίωμα της εκπαίδευσης.

Επί τω προκειμένω, είκοσι τρεις (23) γονείς Αθίγγανοι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας ότι τα παιδιά τους  απορρίφθηκαν από τα δημοτικά σχολεία στους Σοφάδες της Καρδίτσας.

Οι γονείς παραπονέθηκαν ότι έλαβαν απάντηση ότι τα παιδιά τους μπορούν να πηγαίνουν μόνο σε σχολεία όπου παρακολουθούν μαθήματα και άλλα παιδιά των Ρομά, για να ολοκληρώσουν τη βασική εκπαίδευση.

Το Δικαστήριο, αποφάσισε ότι η Ελλάδα, θα πρέπει να πλήρώσει 1.000 ευρώ για κάθε απόρριψη Ρομά και 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα, γράφει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr