Ο ΟΗΕ επικρίνει τη Βρετανία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Ιούνιος 1, 2013.

Λονδίνο.

Η Βρετανία επικρίνεται από την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ, σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων του οργανισμού, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα ‘The Guardian’.


Στην έκθεση οι συντάκτες εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για την κακοποίηση αιχμαλώτων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν από  τους Βρετανούς στρατιώτες ή από άλλους τους οποίους επέτρεψαν να το κάνουν.

Η έκθεση επικρίνει, επίσης, τη βρετανική κυβέρνηση, για αργοπορία στις διευκρινίσεις των καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και από το γεγονός ότι το Λονδίνο είχε τονίσει με διπλωματικές διαβεβαιώσεις ότι οι κρατούμενοι σε άλλες χώρες δεν θα υποβληθούν σε βασανιστήρια.

Η δημοσίευση της έκθεσης ακολούθησε τη διήμερη συνεδρίαση στη Γενεύη, που έγινε στα μέσα Μαΐου, κατά την οποία ορισμένα μέλη της επιτροπής κατηγόρησαν οργισμένα τη βρετανική αντιπροσωπεία, για αόριστες απαντήσεις στα ερωτήματά τους, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία είναι αυξημένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τα τελευταία χρόνια.

Είναι η πρώτη σημαντική κριτική από το 1992, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγορήθηκε για κακομεταχείριση υπόπτων για τρομοκρατία στη Βόρεια Ιρλανδία, παραβιάζοντας τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr