Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ συνεργάζονται με χιλιάδες ιδιωτικές εταιρείες


Ιούνιος 15, 2013.

Χιλιάδες ιδιωτικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργάζονται με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, παρέχοντας τις πληροφορίες που χρειάζονται. 


Τα προγράμματα αυτής της «εταιρικής σχέσης εμπιστοσύνης» πηγαίνουν πολύ πιο πέρα από οτιδήποτε  έχει εκτεθεί από τον Edward Snowden- έναν τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών που εργάζονταν για την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας,  αναφέρει το ρωσικό ‘Βέστι’, επικαλούμενο την υπηρεσία ειδήσεων Bloomberg.

Μεταξύ αυτών των εταιρειών- τεχνολογικές, οικονομικές και παραγωγικές- συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών μηχανημάτων λογισμικού, των τραπεζών, των επιχειρήσεων ασφαλείας στο διαδίκτυο, δορυφορικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πολλές άλλες, όπως δημοσιεύει και το Itar-Tass.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την άμυνα της χώρας, αλλά και για να διευκολυνθεί η εισαγωγή των υπολογιστών στον εχθρό», σημειώνει το Bloomberg. Κατόπιν αιτήματος των οργανώσεων ειδήσεων, εταιρικών προγραμμάτων μυστικών ομάδων με αντάλλαγμα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε διαβαθμισμένες μυστικές υπηρεσίες.

«Εκτός από την NSA,  η Κεντρική Υπηρεσία Πληφοροφιών –CIA, το Federal Bureau of Investigation- FBI και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, συνάπτουν συμφωνίες με τις εν λόγω εταιρείες να συγκεντρώσουν στοιχεία που μπορεί να φαίνονται αβλαβή, αλλά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ή των στρατιωτικών στον κυβερνοχώρο», αναφέρουν δημοσιογράφοι επικαλούμενοι ανθρώπους οι οποίοι είτε εργάστηκαν για την κυβέρνηση ή τώρα εργάζονται σε εταιρείες με τις ρυθμίσεις αυτές.

Σε μια εκτενή δημοσίευση εξηγεί, εξηγεί, ειδικότερα, ότι η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο, η Microsoft, ειδοποιεί τις αμερικανικές υπηρεσίες για λάθη στα προγράμματά της, πριν τη δημόσια ανακοίνωση για τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων. «Αυτές οι πληροφορίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των υπολογιστών της κυβέρνησης ή στην πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές των τρομοκρατών ή των στρατιωτικών αντιπάλων», σημειώνει το Bloomberg.

Επίσης, έχει αναφερθεί, ότι η επιχείρηση MacCafee – τμήμα της Intel,  η οποία παράγει προστατευτικά προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών- συνεργάζεται τακτικά με την NSA, το FBI και τη CIA, και θεωρείται ένας πολύτιμος συνεργάτης, επειδή έχει εκτενή στοιχεία για κακόβουλες κινήσεις στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων κατασκοπείας των ξένων δυνάμεων.

Οι ρυθμίσεις με τις εταιρείες «εταίρους», συνήθως επιτυγχάνονται στο επίπεδο των ανώτερων διευθυντικών στελεχών- και μόνο μια χούφτα ατόμων γνωρίζουν μια τέτοια συνεργασία.

Έτσι, μετά από μια επίθεση Κινέζων χάκερς στο Google το 2010, ένας από τους ιδρυτές, ο Σεργκέι Μπριν, που είχε πρόσβαση, προσωρινά,  σε κρατικά μυστικά, κλήθηκε σε μια ενημέρωση, στην οποία αποδείχθηκε, ότι πίσω από την επίθεση των χάκερς, κρυβόταν  μια ειδική μονάδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

Σχετικά με τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ, αναφέρεται ότι υπάρχει συμφωνία σχετικά με τη συνεργασία τους με τη μυστική αστυνομία, από την οποία ζητήθηκε εγγύηση από τυχούσα ποινική δίωξη. Η αντίστοιχη εγγύηση, υπεγράφη από τον υπουργό Δικαιοσύνης-Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ και τους παραχωρήθηκε.

Κατά την προετοιμασία της δημοσίευσης οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες, αρνήθηκαν να σχολιάσουν στους δημοσιογράφους, αλλά ένα CenturyLink  (τελευταίο είδος Quest) επιβεβαιώθηκε ότι συμμετέχει σε δύο βασικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr