“Για τον Παπούλια πρόβλημα είναι το όνομα, η ονομασία του λαού και η γλώσσα”


Ο Μακεδονισμός, οι Σλάβοι, οι Βούλγαροι και οι Έλληνες

Ιούνιος 21, 2013.

Οι Έλληνες έχουν στο μυαλό τους ότι τον πολιτισμό και την παράδοση καθώς και τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας να τα μονοπωλούν.

Αυτήν την εξήγηση δίνει ο ιστορικός Ντάλιμπορ Γιοβανόφσκι, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη εφημερίδα του Βελιγραδίου «Politika».


«Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πήρε ξεκάθαρη θέση στη διαμάχη για το όνομα των Σκοπίων», «Ο Παπούλιας έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα προς τα Σκόπια», ήταν τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου για την συνέντευξη του αρχηγού του ελληνικού κράτους στη σερβική «Politika», κατηγορώντας τα Σκόπια για «ιδεολογία Μακεδονισμού».

«Οι ελληνικές εφημερίδες έγραψαν για τη σωστή παρέμβαση του Παπούλια που έστειλε μήνυμα στις αρχές των Σκοπίων καλώντας τους να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία τους για τη διαφορά που εξαιτίας της,  έχουν μπλοκάρει τις φιλοδοξίες του βαλκανικού κράτους για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο Παπούλιας, επανέλαβε την ειλικρινή πρόθεση της χώρας του, να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και τόνισε ότι η αρχή της καλής γειτονίας είναι βασική προϋπόθεση για το μέλλον της κάθε υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι ακριβώς είπε ο Παπούλιας στην “Politika”;

Το ζήτημα του ονόματος παραμένει άλυτο για πολλά χρόνια. Ο ΟΗΕ αποφάσισε να μην αποδεχθεί τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα, αναγνωρίζοντας  τη νομιμότητα της ελληνικής ένστασης... Ωστόσο, τα Σκόπια, επιμένουν στο ιδεολογικό κατασκεύασμα του «μακεδονισμού» και η πόρτα του ΝΑΤΟ πρέπει να κλείσει καθώς και η διαδικασία ενσωμάτωσης στην ΕΕ να παγώσει.

Αναμένουμε από την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, να εγκαταλείψει τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της, ώστε να βρεθεί  λύση, είπε ο Παπούλιας στη σερβική εφημερίδα.

Οι Νοτιοσλάβοι ιστορικοί και αναλυτές [μακεδονιστές] δεν εκπλήσσονται από τέτοιες συμπεριφορές του Παπούλια, σημειώνει το Dnevnik  των Σκοπίων.

Ο ιστορικός  Ντάλιμπορ Γιοβανόφσκι- Далибор Јовановски- δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν είναι πρώτη φορά που κάνει τέτοιες δηλώσεις και οπωσδήποτε δεν θα είναι η τελευταία, υπονοώντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

«Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι το όνομα δεν είναι μόνο το όνομα, αλλά και η γλώσσα του έθνους. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει κατά νου, να μονοπωλεί τον πολιτισμό, την παράδοση της Μακεδονίας και ότι η χρήση του ονόματος Μακεδονία την έχει για ιδία χρήση», αυτό είπε ο Γιοβανόφσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες γνωρίζουν ότι ο Μακεδονισμός αναπτύχθηκε από το 1944, όπως αναφέρεται σε πολλά ελληνικά βιβλία. Και προσθέτουν, απλά, για εμάς ότι «το κράτος των Σκοπίων βασίζεται σε μια κρατική ιδεολογία που είναι ο μακεδονισμός» που ουσιαστικά είναι μια ονομασία.

Για τον ακαδημαϊκό Μίτκο Μαντζούνκοφ- Митко Маџунков-όλες αυτές οι δηλώσεις είναι υπερβολικές και είναι προφανές ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά υπέρ μας και όχι εναντίον μας.

«Με οποιαδήποτε λογική και να το δούμε, θα εντοπίσουμε ότι κάτι γίνεται λάθος. Αρνούνται κάτι, αμφισβητούν το φυσικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να έχει το όνομά του και το δικαίωμα ως χώρα το δικό της όνομα», είπε ο Μαντζούνκοφ.

Η άποψή του είναι ότι πρέπει να βρούμε στον εαυτό μας ένα μέτρο ανάμεσα  στους αρχαίους και στους Σλάβους και σε αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί το θέμα δεν είναι η στάση μας έναντι των αρχαίων, αλλά η γλώσσα και ο πολιτισμός μας που είναι δύο ξεχωριστά διακριτά πράγματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύριο ζήτημα είναι άλλο.

«Το έχω πει χίλιες φορές, το κύριο ζήτημα είναι ότι αν κάποιος ονειρεύεται να λύσει το πρόβλημά του από το Συνέδριο του Βερολίνου και τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου,  θα πρέπει να καταλάβει ότι με τις αποφάσεις αυτές η «Μακεδονία» σβήνεται από το χάρτη του κόσμου είναι κάτι το οποίο επιζητούν σήμερα, την εξαφάνιση της «Μακεδονίας» και έχουν τέτοιες  φιλοδοξίες», πρόσθεσε ο ακαδημαϊκός.

Εξήγησε ακόμη ότι η Ελλάδα είχε ανέκαθεν μια αποκρουστική συμπεριφορά για τη Μακεδονία και τώρα ξαφνικά συνειδητοποιεί το όνομα της Μακεδονίας και ότι συνδέεται με αυτό  είναι πολύτιμο και ως παλαιοί έμποροι δεν θέλουν να χάσουν μέρος της λείας τους.

«Η επιμονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συναίνεση πρέπει να συζητηθεί προσεκτικά. Αν επιμένει ότι το όνομα θα πρέπει να αλλάξει, είναι προφανές ότι Μακεδονικό Ζήτημα, δεν θα επιλυθεί και στη συνέχεια  υπεύθυνος για την εξαφάνιση ενός λαού δεν θα είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλοι μαζί», προειδοποίησε ο Μαντζούνκοφ.

Τι είναι όμως Μακεδονισμός;

Η Wikipedia δίδει την ακόλουθη εξήγηση για το μακεδονισμό (συνεχίζει το δημοσίευμα):

Μακεδονισμός- λανθασμένη εθνογραφική και σοβινιστική αντίληψη, ότι στην Βουλγαρία δεν υπάρχει μακεδονική αυτόχθονη εθνότητα, αλλά ότι οι Μακεδόνες είναι στην πραγματικότητα Βούλγαροι που έχουν επηρεαστεί από την ιδεολογία της Κομιντέρν»

Οι Βούλγαροι θεωρούν ότι οι μακεδονιστές στη Μακεδονία του Βαρδάρη είναι Βούλγαροι.

«Μακεδονισμός, λένε οι Βούλγαροι, είναι μια πολιτική διαστρέβλωση που ενεργεί στην καταστροφή των ιστορικών μνημείων στη βουλγαρική Μακεδονία. Η πιο συνηθισμένη πρακτική των μακεδονιστών είναι να αλλοιώσουν τις επιγραφές που είναι στη βουλγαρική γλώσσα και να τις αντικαταστήσουν με νοτιοσλαβικές που ομιλείται στο νοτιοσλαβικό κράτος.

Επίσης:

«Ο Μακεδονισμός θεωρείται αντι-εθνικός και μια απάνθρωπη πολιτική που καθιερώθηκε από την Κομιντέρν και διασπάρθηκε από τους Σέρβους πράκτορες στην περιοχή της Μακεδονίας του Βαρδάρη.


Τζάνα  Μποζινόφσκα- Жана Божиновска

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr