Dnevnik Σκοπίων: « Μακάρι η Διεθνής Αμνηστία να ασχοληθεί με το ζήτημα των Σλάβων στην Ελλάδα»


Ιούνιος 9, 2013.

«Μία από τις κορυφαίες διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, η London Amnesty International- AI,  επικεντρώνεται στο ζήτημα των δικαιωμάτων των Σλάβων στην Ελλάδα», σημειώνει η νοτιοσλαβική εφημερίδα Ντνέβνικ.


«Προσωπικά, μπορώ να πω ότι η θέση των Σλάβων στην Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα. Γνωρίζω ότι αποκαλούνται «Φιρομιάνοι» ή «Σκοπιανοί».
Αλλά αυτό δεν είναι το επίκεντρο της έρευνας της «Διεθνούς Αμνηστίας» για την Ελλάδα», θα πει ο Andy Grand, εμπειρογνώμονας της ‘Αμνηστίας’, ο οποίος δεν παρέλειψε να επικρίνει και το έργο «Σκόπια 2014» στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του νοτιοσλαβικού κράτους. (Η εφημερίδα δεν γράφει τι είπε για αυτό...)

«Στην Ελλάδα, αν θυμάμαι καλά, έχει εστιασθεί το θέμα των αιτούντων άσυλο. Η “AI” είναι ένας οργανισμός που έχει περιορισμένους πόρους και πρέπει να επιλέξει τις προτεραιότητες του στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου υπάρχει ανησυχία για τα δικαιώματα των αιτούντων.

»Από ότι γνωρίζω υπήρξε μια έμφαση της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα μειονοτήτων στην Ελλάδα, στη χρήση της γλώσσας και της εκπαίδευσης, στα σύμβολα σε άτομα που δεν θεωρούν ότι ανήκουν στο ελληνικό έθνος.

»Ως άτομο και όχι ως εκπρόσωπος της «Διεθνούς Αμνηστίας» μπορώ να πω ότι έχετε δίκιο. Η κατάσταση στην Ελλάδα για το ζήτημα της σλαβικής μειονότητας συμβάλει σίγουρα σε ανταγωνισμό στην περιοχή και αυξάνει τις εντάσεις με τη FYROM. Αυτό είναι πρόβλημα. Γνωρίζω, ήδη, ότι οι Σλάβοι αποκαλούνται «Φιρομιάνοι» ή «Σκοπιανοί». Αυτό, όμως, δεν  ήταν το ζήτημα της έρευνας της “AI” για την Ελλάδα.

»Εγώ, όντας πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας χώρας που αναγνώρισε τη FYROM με το συνταγματικό της όνομα από το 2004, τη γράφω πάντοτε και τη λέω ως «Μακεδονία», λέει ο Grand.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οργάνωση αποφεύγει μεγαλύτερη δέσμευση για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Σλάβων στην Ελλάδα, γιατί επηρεάζει τη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών και η πολιτική που ακολουθεί η «Διεθνής Αμνηστία» είναι να μην μπαίνει εμπόδιο στις διαφορές. Η οργάνωση, σύμφωνα με τον Grand, επιδιώκει να διατηρήσει την αντικειμενικότητά της.

«Νομίζω ότι το ζήτημα αυτό είναι λυπηρό, αλλά η «Διεθνής Αμνηστία» έχει ένα πρόβλημα, επειδή θέλει να αποφύγει την εμπλοκή της σε υπερεθνικές πολιτικές, οφείλει να είναι αντικειμενική και να μην παίρνει θέση σε τέτοια θέματα», θα τονίσει ο Grand.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr