Αζερμπαϊτζάν: Η κοινοπραξία «Shah Deniz» ανακοίνωσε την επιλογή του TAP



Ιούνιος 28, 2013.

Σήμερα σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού, ανακοινώθηκε επίσημα η τελική επιλογή της διαδρομής για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, μέσω του «Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου».


Η τελετή άρχισε στις 11:00 στο Μπακού, σε αίθουσα του Four Seasons, όπου συμμετείχαν οι μέτοχοι της κοινοπραξίας για την ανάπτυξη του τομέα «Shah Deniz», η ηγεσία της Socar του Αζερμπαϊτζάν και εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος.

Όπως είχε ανακοινωθεί από ημιεπίσημες και ανεπίσημες πηγές, πριν από δύο ημέρες, το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν από το πεδίο «Shah Deniz» θα παραδοθεί στην Ευρώπη μέσω του υπεραδριατικού αγωγού –Trans Adriatic Pipeline TAP,  και όχι από τον αγωγό Nabucco.

Ο επικεφαλής της Socar Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ, είπε ότι σήμερα έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα στη διαδικασία της παράδοσης του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. «Το ρόλο του Αζερμπαϊτζάν επεσήμανε ο πρόεδρος της χώρας Ιλχάμ Αλίεφ και για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες», είπε ο Αμπντουλάγιεφ.

Αναφέρεται ότι η «Nabucco Gas Pipeline International GmbH» με τη σειρά της, εξέδωσε μία δήλωση στην οποία σημειώνει ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση της Κοινοπραξίας, αν και σημείωσε ότι η απόφαση ελήφθη από την άποψη της οικονομικής σκοπιμότητας, που βασίζεται σε συγκρίσιμα στοιχεία των δύο αγορών και των καταναλωτών.

Το έργο TAP έχει σχεδιασθεί να μεταφέρει αέριο από την Κασπία μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας, υπό της Αδριατικής Θάλασσας στην Απουλία της Ιταλίας και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη.

Μέτοχοι του έργου της TAP είναι η ελβετική AXPO (42,5%), η νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E. ON Ruhrgas (15%). ON Ruhrgas (15%). Η κατασκευή της TAP  θα αρχίσει το 2015.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr