Βουλγαρία: Με επιμνημόσυνη δέηση έκλεισαν οι γιορτές των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913


Ιούλιος 20, 2013.

Σόφια.

Στην Στρατιωτική Ακαδημία «Γ.Σ. Ρακόβσκι», στην πρωτεύουσα, πραγματοποιήθηκε η τελική φάση των εορτασμών της 100ης επετείου των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913.


Οι εορτασμοί άρχισαν στις 5 Οκτωβρίου του 2012 από την πόλη Μπλαγκόεβγκραντ και έληξαν στις 20 Ιουλίου 2013 στη Στρατιωτική Ακαδημία.

Για τον εορτασμό της επετείου, η Εθνική Πρωτοβουλία διοργάνωσε μια σειρά από εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η Στρατιωτική Ακαδημία, επίσης,  γιόρτασε τα 135 χρόνια του βουλγαρικού στρατού, του Τρίτου Βουλγαρικού Κράτους, με την έναρξη των εορτασμών για την 110η επέτειο της Εξέγερσης του Ίλιντεν.

Στο τελικό στάδιο των εορτασμών της 100ης επετείου του Α’ Βαλκανικού Πολέμου στο Κολλέγιο συμμετείχαν ο πρόεδρος και ανώτατος Διοικητής του Βουλγαρικού Στρατού, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, ο υπουργός Άμυνας Ανγκέλ Νταϊντένοφ, η διαχείριση της Ακαδημίας, αναπληρωτές υπουργοί, επικεφαλής τμημάτων, ανώτεροι αξιωματικοί, πρώην υπουργοί, αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου και εκπρόσωποι πατριωτικών οργανώσεων.

Με την παρουσία της Αυτού Αγιότητος του Πατριάρχη Βουλγαρίας και Μητροπολίτη Σόφιας, Νεοφώτιστου, τελέστηκε μνημόσυνο για τους νεκρούς Βούλγαρους στρατιώτες.

«Επί έναν σχεδόν χρόνο εμείς οι Βούλγαροι γιορτάσαμε την 100η επέτειο των Βαλκανικών Πολέμων, τους ανθρώπους που μας έφεραν τόσο πολλή υπερηφάνεια  και χαρά, αλλά και πολλή θλίψη και απογοήτευση, αφού εξανεμίστηκαν οι ελπίδες για την εθνική ενότητα. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με ηρωισμό, δόξα, γενναιότητα και τη θυσία χιλιάδων Βουλγάρων στρατιωτών που πολέμησαν σε μεγάλες μάχες του βουλγαρικού στρατού.

»Φέτος συμπληρώνονται 135 χρόνια από την ίδρυση του βουλγαρικού στρατού και η συμμετοχή του στους Βαλκανικούς Πολέμους και ιδιαίτερα στον Πρώτο, αποτελεί την κορυφή των εθνικών προσπαθειών για την απελευθέρωση και την ενοποίηση των Βουλγάρων.

» Σε αντίθεση με άλλους πολέμους, αυτός ήταν πολύ διαφορετικός και ιδιαίτερος για το βουλγαρικό λαό. Τα γεγονότα του 1912 συνοδεύονται από απαράμιλλο ενθουσιασμό των Βουλγάρων και από όλον τον κόσμο, χωρίς να γίνεται διάκριση στην ηλικία, το επάγγελμα, τον πλούτο, την κοινωνική θέση.

» Εκατοντάδες χιλιάδες ήταν οι εθελοντές που κατετάγησαν στο Στρατό για να πολεμήσουν για την εθνική επανένωση με τους Βουλγάρους που παρέμειναν υπό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Βουλγαρία κατάφερε να κινητοποιήσει το μεγαλύτερο στρατό, σε σύγκριση με άλλες χώρες των Βαλκανίων.

» Δυστυχώς στο τέλος των Βαλκανικών Πολέμων αποτύχαμε και η αποτυχία επισκίασε τη χαρά της νίκης του πολέμου.

» Οι Βούλγαροι στρατιώτες που πολέμησαν και άφησαν τα κόκαλά τους στο πεδίο της μάχης αποτελούν για εμάς πηγή εθνικής υπερηφάνειας και αυτοεκτίμησης», είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr