Σκόπια: Ο ΟΑΣΕ επικρίνει το σχέδιο νόμου για τα μέσα ενημέρωσης


Ιούλιος 23, 2013.

Σκόπια.

Η  Ντούνια  Μιγιάτοβιτς, εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη – ΟΑΣΕ, αρμόδια για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με προβληματικές διατάξεις του σχεδίου νόμου για το ‘Δίκαιο των Μέσων Ενημέρωσης’ το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Σκοπίων και άρχισε η κοινοβουλευτική διαδικασία.


«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελευθερίας στη χώρα, ανησυχώ ότι η νομοθεσία που προωθείται στη Βουλή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να φιμώσει και να περιορίσει την ελευθερία του λόγου», δήλωσε η Μιγιάτοβιτς.

Στην επιστολή της προς τον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνίας της Πληροφόρησης, Ίβο Ιβανόφσκι, επισημαίνει πολλά βασικά ζητήματα που πρέπει να επαναξεταστούν όπως είναι η δικαστική διαδικασία που προβλέπεται και τα υψηλά πρόστιμα που αναφέρονται.

Ο υπουργός Ίβο Ιβανόφσκι είχε υποστηρίξει στις 15 Ιουλίου σε συνέντευξη Τύπου ότι ο νέος νόμος για μέσα ενημέρωσης εγκρίθηκε σε  μεγάλο βαθμό  από τους εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ του Συμβουλίου της Ευρώπης και την ένωση δημοσιογράφων της χώρας.

Ωστόσο ο πρόεδρος των δημοσιογράφων, Νάσερ Σελμάνι, δήλωσε ότι η Ένωση αναλύει το κείμενο του νέου νομοσχεδίου και αφού το συγκρίνει με παλαιότερες εκδόσεις και σύμφωνα με τις προτάσεις και αναλύσεις του ΟΑΣΕ θα καταλήξει σε μια γνώμη εντός της εβδομάδας.

Με το νέο νόμο προβλέπεται η απαγόρευση δημοσιεύσεων κειμένων με περιεχόμενο που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, υποκινούν βίαιη ανατροπή της συνταγματικής τάξης, απαιτήσεις για πόλεμο ή ένοπλων συγκρούσεων, διακρίσεις, μίσος βάσει φυλής, φύλου, θρησκείας, ιθαγένειας.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr