Γιατί το Ιράν υποστηρίζει τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα» στην Αίγυπτο


Ιούλιος 2, 2013.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αραβικών και Αφρικανικών Υποθέσεων, Χοσέιν Αμίρ Αμπντολαχιάν, έκανε μια δήλωση σχετικά με την αιγυπτιακή κρίση.


Ο Αμπντολαχιάν υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι εξελέγη με πλειοψηφία στις αιγυπτιακές εκλογές. Ο ίδιος κάλεσε το στρατό να «σεβαστεί την επιλογή του λαού».

Ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τον αιγυπτιακό λαό να είναι σε επαγρύπνηση «στο πρόσωπο μιας ξένης συνωμοσίας».

Ένα μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής του Ιράν, στον τομέα της άμυνας και των εξωτερικών υποθέσεων, ο Μανσούρι Αράνι,  αναφέρθηκε στα αίτια των προβλημάτων της σημερινής Αιγύπτου:

«Η αυξανόμενη ένταση στην Αίγυπτο προκλήθηκε κυρίως από τις ίντριγκες (δολοπλοκίες) των Ηνωμένων Πολιτειών, του σιωνιστικού καθεστώτος και των αντιδραστικών αραβικών κρατών που συνεχίζουν να  υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές και τους Σαλαφιστές σε μια μουσουλμανική χώρα».

Ανησυχία με ό, τι συμβαίνει στην Αίγυπτο, εξέφρασαν οι ανώτατοι εκπρόσωποι των ιρακινών Σιιτών.

Στην εφημερίδα του Κουβέιτ  ‘Αλ Σεϊάσαχ’, αναφέρεται πηγή από το Ανώτατο Ισλαμικό Συμβούλιο όπου δηλώνει ότι το Ιράν και το Ιράκ συντονίζουν δράσεις προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της κυβέρνησης της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας».

Η πηγή τόνισε ότι το Ιράν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα αφού αναμένει να αποκαταστήσει καλές σχέσεις με την Αίγυπτο, ιδίως στον τομέα της οικονομίας και το διμερές εμπόριο.

Το Ιράν προσπαθεί να κρατήσει την Αίγυπτο πέρα από την επιρροή του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Το Ιράν θεωρεί επίσης σημαντικό το σχέδιο για τη δημιουργία του άξονα Ιράν-Ιράκ-Αιγύπτου, να αντιμετωπιστεί η πολιτική επιρροή του αναφερόμενου Συμβουλίου.
Σύμφωνα με την ‘Αλ Σεϊάσαχ’, ο Μούρσι, επίσης, υποσχέθηκε να μην παρεμβαίνει στο Ιράν για τις θρησκευτικές του δραστηριότητες στην Αίγυπτο και να μην αντιμετωπίσει την εξάπλωση της Shiism (αίρεση Σιιτών).

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι το Ιράν θεωρεί την Αίγυπτο ως εναλλακτικό δορυφόρο στον αραβικό κόσμο, σε περίπτωση απώλειας της Συρίας.

Το αραβικό έντυπο σημειώνει ακόμη ότι οι Ιρανοί συμβούλευσαν τον Μούρσι πέρσι το καλοκαίρι να προσπαθήσει να ελέγξει τις ένοπλες δυνάμεις.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr