Τα τρία κύρια θέματα που χωρίζουν Βουλγαρία και Σκόπια


Ιούλιος 30, 2013.

Σκόπια.

Οι ομάδες εργασίας για τη συνεργασία μεταξύ του νοτιοσλαβικού κράτους και της Βουλγαρίας, θα πρέπει να κρατήσουν σε εντατικό βαθμό τις συνομιλίες για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων.


Αυτό συμφωνήθηκε κατά την άτυπη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο κυβερνήσεων στην πόλη Κιουστεντίλ της Βουλγαρίας, σημειώνει η νοτιοσλαβική εφημερίδα Dnevnik, επικαλούμενη ανώνυμες διπλωματικές πηγές.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών, Κρίστιαν Βιγκένιν επιβεβαίωσε χθες ότι ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων θα γίνει σύντομα, ίσως τον Αύγουστο και αναμένει πρόσκληση από την πλευρά των Σκοπίων.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Βιγκένιν επεσήμανε ότι οι κύριες διαφορές βρίσκονται σε τρεις τομείς.

«Πρώτος είναι κοινή μας ιστορία,  ο δεύτερος τομέας σχετίζεται με ένα άρθρο του Συντάγματος των Σκοπίων, στο οποίο γίνεται αναφορά για νοτιοσλαβικές μειονότητες σε γειτονικές χώρες. Ο τρίτος τομέας είναι το ζήτημα της βουλγαρικής γλώσσας», είπε ο Βιγκένιν.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν ήταν σαφές εάν όλα αυτά αποτελούν  μια τεχνική πολιτική της Σόφιας.
 Το άρθρο 49 του Συντάγματος των Σκοπίων λέει ότι η χώρα θα λαμβάνει μέριμνα για την κατάσταση και τα δικαιώματα των εκπροσώπων του νοτιοσλαβικού λαού στις γειτονικές χώρες. Το άρθρο αυτό είχε αποτελέσει εμπόδιο και για την Ελλάδα και συνεπώς  τα Σκόπια έπρεπε να συμπληρώσουν μια δέσμευση μέσω της ενδιάμεσης συμφωνίας ότι το άρθρο αυτό δεν θα αποτελέσει βάση για την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης χώρας, σημειώνει το Dnevnik.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr