Economist: Υπό αμφισβήτηση η θρησκευτική ελευθερία στα Σκόπια



«Στα Σκόπια ένας χριστιανός επίσκοπος φυλακίστηκε με μια κατηγορία που πολλοί ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων  την θεωρούν  ως παραπλανητική, γράφει το περιοδικό  ‘Economist’ του Λονδίνου.

 Ιούλιος 21, 2013.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε  με λεπτομέρειες πως εννοεί την ιδέα της θρησκευτικής ελευθερίας και πως αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται, η ίδια, μάλιστα, δίνει μεγάλη ευελιξία στα 28 κράτη μέλη της για την αντιμετώπιση  των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους.


Οι χώρες που προσβλέπουν να ενταχθούν στην ΕΕ, οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναγνωρίζουν τα νομικά συστήματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας) και παρακολουθούνται  αυτά προσεκτικά. Από τη στιγμή όμως που θα ενταχθούν  η πίεση αυτή χαλαρώνει.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μελλοντικό μέλος της ΕΕ, το οποίο δεν παρέχει σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία και δεν θα μπορούσε, φυσικά, να πληροί τις προδιαγραφές της ΕΕ.

Βέβαια, αν η χώρα αυτή είχε, ήδη, ενταχθεί στην ΕΕ, τα πράγματα θα ήταν ηπιότερα.
Η εν λόγω χώρα είναι τα Σκόπια ή FYROM, η οποία έχει φυλακίσει έναν διεθνώς αναγνωρισμένο Χριστιανό Επίσκοπο, με μια κατηγορία που πολλοί ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν παραπλανητική.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών έχει πει ότι πρόκειται για θύμα διώξεων. Η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών απαίτησε την απελευθέρωσή του, η Διεθνής Αμνηστία τον αποκαλεί κρατούμενο συνείδησης.

Στις 2 Ιουλίου, στον Γιοβάν Βρανισκόφσκι  ή Αρχιεπίσκοπο της Αχρίδας (όπως τον αναγνωρίζει το μεγαλύτερο μέρος του χριστιανικού κόσμου) επιβλήθηκε τριετή φυλάκιση για «απάτη».

Ήδη ήταν προφυλακισμένος 18 μήνες και όπως φαίνεται θα παραμείνει έγκλειστος μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η σωφρονιστική τιμωρία του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη  των Σκοπίων είναι σκληρή.
Το ‘economist’ σημειώνει στη συνέχεια –σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Ούτρινσκι- ότι οι δίκες που στήθηκαν κατά του Αρχιεπισκόπου ήταν παρωδίες.

Το δημοσίευμα θα κλείσει  με την έκκληση ότι «θα πρέπει να εξηγηθεί στην ΕΕ, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η άρνηση των αρχών της FYROM για τη νόμιμη  λειτουργία της Εκκλησίας   στην οποία ανήκει ο Αρχιεπίσκοπος  Ιωάννης».
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr