Οι Κούρδοι έχασαν τον έλεγχο σε πόλη της Συρίας


Αύγουστος 20, 2013.

Το κουρδικό κόμμα της Συρίας- PYD,  έχασε τον έλεγχο της πόλης Ντούντεν στο βόρειο Χαλέπι. Τουρκμένοι της Συρίας κατέλαβαν  τον έλεγχο της πόλης, στην οποία ζουν Άραβες, Κούρδοι και Τουρκμένοι. Η πόλη ήταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων της Συρίας επί δέκα μήνες.


Ο Μπιτάλ Μουσταφά Αλή, διοικητής των ένοπλων τμημάτων των Τουρκμένων, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ότι  το PYD πολεμούσε το συριακό καθεστώς με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και παρείχε ασφάλεια στην περιοχή, αλλά ξαφνικά πήρε τον έλεγχο της πόλης.

Το PYD προσπάθησε να προμηθεύσει με όπλα τον κουρδικό λαό, προκειμένου να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής, δήλωσε ο Αλή.

«Μέλη του PYD ανήρτησαν σημαίες παντού στην περιοχή, κάνοντας προπαγάνδα. Ανέστειλαν την ανθρωπιστική βοήθεια που μας έστειλαν. Έκαναν προσπάθειες να εμποδίσουν τους Τουρκμένους να πολεμήσουν το καθεστώς του Άσαντ στο Χαλέπι», είπε ο Αλή και πρόσθεσε:

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον κουρδικό λαό», «ο μόνος εχθρός μας είναι το καθεστώς του Άσαντ και μαχόμαστε κατά του καθεστώτος. Θα θέλαμε να ζήσουμε ειρηνικά με τον κουρδικό λαό».

Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία ότι το PYD επεδίωκε αυτονομία στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Το τούρκικο δημοσίευμα θα σημειώσει:

«Οι κοινότητες των Τουρκμένων συνυπάρχουν μέσα στις περιοχές, όπου πλειοψηφούν οι  Κούρδοι, σε μια γεωγραφική περιοχή κοντά στα συρο-τουρκικά σύνορα. Οι Τουρκμένοι φοβούνται ότι οι Κούρδοι  θα κηρύξουν αυτονομία για τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στην περιοχή».
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr