Ευάλωτα τα αμερικανικά πυρηνικά εργοστάσια από τρομοκρατικές επιθέσεις


Αύγουστος 17, 2013.

Σύμφωνα με μία έκθεση αξιολόγησης για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, κανένας από τους 104 πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας δεν διαθέτει επαρκή προστασία από τρομοκρατικές επιθέσεις.


Οι συντάκτες της μελέτης είναι  εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων από το Πανεπιστήμιο του Τέξας. Η έκθεση εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι αναλυτές ισχυρίζονται αν και έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τις επιθέσεις της 11ης  Σεπτεμβρίου του 2001, όταν έγινε η επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο, και για την εξασφάλιση των αμερικανικών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, έχουν διατεθεί πάνω από 2 δις δολάρια,  όμως, η πρόληψη των πραγματικών απειλών και κινδύνων για τους πυρηνικούς σταθμούς δεν έγινε δυνατή.

Η έκθεση αναφέρεται σε μια σειρά από σενάρια πιθανών τρομοκρατικών πράξεων κατά των πυρηνικών εργοστασίων.

Τα σενάρια αναφέρονται  σε άμεση επίθεση των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με την αεροπειρατεία πολιτικών αεροσκαφών που θα κατευθυνθούν στον αντιδραστήρα ή στο σύστημα ψύξης των ράβδων του καυσίμου του αντιδραστήρα, ακόμη και στην κλοπή πυρηνικού υλικού που είναι κατάλληλο για όπλα καθώς και άλλα σενάρια.

Μία από τις κύριες εμφάσεις της έκθεσης  είναι οι διαφορές στη μέθοδο αξιολόγησης των πιθανών απειλών και κινδύνων για τις εμπορικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, από την Nuclear Regulatory Commission- NRC, το υπουργείο Ενέργειας και το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Πυρηνική Ρυθμιστική Επιτροπή καθώς και διάφορες ομάδες του «πυρηνικού λόμπι» των ΗΠΑ, επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που εμπεριέχονται.




Πηγή: Ρωσικό ‘Βέστι’.



--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr