Μεσόγειος: Μυρωδιά πολέμου για Γιβραλτάρ -περιπλέκονται Ισπανία και Βρετανία


Αύγουστος 14, 2013.

 Τριακόσια χρόνια διαμάχης για το Γιβραλτάρ μεταξύ της Ισπανίας και της Βρετανίας, ξέσπασε  με ανανεωμένο σθένος. Οι εντάσεις για το φυλάκιο του βράχου ενισχύονται και από τις δύο πλευρές.


Το Λονδίνο στέλνει  μια εντυπωσιακή μοίρα ναυτικών δυνάμεων υπό το πρόσχημα των στρατιωτικών ασκήσεων. Η ένταση απειλείται με κλιμάκωση σε διπλωματικό πόλεμο, παρόμοια με την κρίση των Φώκλαντ, γιατί η άμυνα της Ισπανίας παρομοιάζεται με της Αργεντινής.

Όλα ξεκίνησαν με το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ, η οποία υπόκειται στο βρετανικό στέμμα, ξεκίνησε ξαφνικά την κατασκευές( φωτό κάτω) στη περιοχή του κόλπου προκειμένου να κερδίσει στερεό έδαφος με ένα ανάχωμα στο βράχο.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης αντιτίθεται σε αυτήν την κατασκευή και επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους προς και από το βράχο του Γιβραλτάρ και απειλή με την εισαγωγή φόρου 50 ευρώ για τη διέλευση των συνόρων με απώτερο σκοπό να μειώσει τις αεροπορικές συνδέσεις με το βρετανικό θύλακα.

Το Λονδίνο απαντά με κινήσεις δέκα πολεμικών πλοίων προς την περιοχή καθώς και πλοίου που μεταφέρει ελικόπτερο υπό το πρόσχημα ναυτικών ασκήσεων.

Η ένταση μέχρι στιγμής βρίσκεται μόνο σε διπλωματικό επίπεδο, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα, «αλλά ολοένα και θυμίζει πολεμικό επεισόδιο».

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr