Επιστολή Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στον Αμπντουλάχ Γκιούλ για αντισημιτισμό


Αύγουστος 1, 2013.

Σαράντα έξι μέλη της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων υπέγραψαν μια επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ που περιέχει έκκληση για να καταδικάσει τις αντισημιτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας.


Η επιστολή που είναι μια πρωτοβουλία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Brad Schneider, Randy Weber, Lois Frankel και του επικεφαλής Mark Meadows που υπογράφεται και από τον πρόεδρο της Επιτροπής,  Ed Royce,  και από  46 μέλη τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στην επιστολή αυτή τονίζεται η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, οι εισφορές της  στο Αφγανιστάν, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στην εταιρική σχέση των δύο χωρών αλλά και στη βοήθεια των ΗΠΑ προς τις εκατοντάδες χιλιάδες των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

«Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και της φιλίας, σας προτρέπουμε να καλέσετε τους αξιωματούχους της κυβέρνησης να καταδικάσουν δημόσια τη χρήση της αντισημιτικής ρητορικής. Αυτή η ρητορική δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία που οδηγεί σε περιττά προβλήματα των σχέσεων των δύο χωρών μας», αναφέρει η έκθεση.

Στην επιστολή αναφέρεται  η μνεία του πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  τον περασμένο Μάρτιο ο οποίος είχε δηλώσει δημόσια ότι «ο σιωνισμός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και ζητείται η ανάκλησή της.

«Δυστυχώς δεν έχουμε λάβει απάντηση ακόμη, για τις αντισημιτικές δηλώσεις, αντίθετα είδαμε μια έξαρση από  τον Τούρκο πρωθυπουργό όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις  εξαιτίας του Gezi Parki, ότι σε αυτές έχουν ανάμειξη «οι Εβραίοι και ξένες δυνάμεις», τονίζεται στην επιστολή.

«Επίσης», συνεχίζει η επιστολή, «ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπασίρ Αταλάι, αύξησε τις ανησυχίες μας λέγοντας ότι «η εβραϊκή διασπορά» φταίει για τα γεγονότα της Τουρκίας.

«Στο πλαίσιο της πλούσια κληρονομιάς της εβραϊκής κοινότητας και των μακροχρόνιων σχέσεων της Τουρκίας και του εβραϊκού κόσμου, δεν πρέπει να αφήνουμε τέτοιου είδους παρεξηγήσεις», αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα το CNNTurk.

Metinde, "Türkiye'deki Yahudi toplumunun zengin mirası ve Türkiye ile Yahudi dünyası arasındaki uzun geçmişe dayanan ilişkiler, bu tür açıklamalara yer bırakmamalıdır" ifadeleri kullanıldı.


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr