Το Ισραήλ δεν κατάφερε να καταστρέψει τους πυραύλους Yahont στη Συρία


Αύγουστος 1, 2013.

Αμερικανός εμπειρογνώμων μετά από ανάλυση πληροφοριών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι  η πρόσφατη ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε αποθήκη στη Λατάκεια στη Συρία δεν κατάφερε να καταστρέψει τους ρωσικούς πυραύλους Yahont, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ο συντάκτης του άρθρου, Michael R. Gordon, επικαλούμενος ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, έγραψε για πιθανές ισραηλινές επιθέσεις.

Στο δημοσίευμα, με αναφορά σε πολλά ισραηλινά και αραβικά μέσα ενημέρωσης, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η επίθεση κατά των αποθηκων στο ‘αλ Χαφ’ στη Λατάκια που έγινε στις 5 Ιουλίου, ήταν η τέταρτη γνωστή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Συρία κατά το τρέχον έτος.

«Πριν από αυτήν», σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν φορτηγά με ρωσικούς πυραύλους Sa-17 [ЗРК “Бук-М1-2″], και το Μάιο έγιναν δύο αεροπορικές επιθέσεις για καταστροφή πυραύλων από το Ιράν τύπου Fateh-110”, γράφουν οι NT Times.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε τις φήμες σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραηλινού στρατού σε επιθέσεις στόχων στη Συρία.

Το δημοσίευμα, πάντως, αναφέρει ότι Αμερικανοί ειδικοί επεξεργαζόμενοι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών μετά τις εκρήξεις στη Λατάκεια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Σύριοι είχαν απομακρύνει από τις αποθήκες της ‘αλ Χαφ’ κάποιους πυραύλους Yakhont, λίγο πριν από την αεροπορική επίθεση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μετά την ισραηλινή επίθεση οι Σύριοι στρατιωτικοί που ήθελαν να αποκρύψουν το γεγονός ότι πρόλαβαν και απομάκρυναν τους πυραύλους, έβαλαν φωτιά σε εκτοξευτές και αυτοκίνητα για να δημιουργήσουν μια εσφαλμένη εντύπωση για τις συνέπειες του καταστροφικού πλήγματος.

Το άρθρο αυτό εξηγεί ότι στις 5 Ιουλίου, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την ανατολική Μεσόγειο με πυραύλους «αέρος-εδάφους», χωρίς να υπεισέλθουν στον εναέριο χώρο της Συρίας. Οι αναφορές για ενδεχόμενη συμμετοχή ισραηλινού υποβρυχίου καθορίζεται ως εσφαλμένη.

Οι φήμες για πιθανή καταστροφή των αποθηκών, όπου φυλάσσονταν εξαρτήματα για S-300, ή ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία χρησιμοποίησε βάση τουρκική για την αεροπορική επιδρομή στο άρθρο των NY Times  δεν σχολιάζεται.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η επίθεση του Ισραήλ έγινε στη Λατάκια αφού εξακριβώθηκε ότι στη βάση δεν υπήρχαν  Ρώσοι ειδικοί ή στρατιώτες.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr