Ο Ομπάμα αποφάσισε περιορισμένη στρατιωτική δράση στη Συρία


Σεπτέμβριος 1, 2013.

Ουάσιγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν περιορισμένη στρατιωτική δράση κατά του συριακού καθεστώτος ώστε να του στερήσουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.


Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να επιστρατεύσει την υποστήριξη του Κογκρέσου για το θέμα, αλλά, αντίθετα με τη Ρωσία, θεωρεί περιττή την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Είμαι έτοιμος να ενεργήσω χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ομπάμα αναφερόμενος σε πιθανό κτύπημα στη Συρία.

«Πριν από δέκα ημέρες, ο κόσμος παρακολούθησε με τρόμο, καθώς άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν μαζικά στην χειρότερη επίθεση με χημικά τον 21ο αιώνα... Μετά από προσεκτική εξέταση, έχω αποφασίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά του συριακού καθεστώτος. Αυτή δεν θα είναι παρέμβαση επ’ αόριστον. Δεν θα υπάρχουν χερσαίες επιχειρήσεις και θα είναι περιορισμένη σε διάρκεια και έκταση», δήλωσε ο Ομπάμα, μιλώντας το Σάββατο σε μια ειδική εκδήλωση για το θέμα της Συρίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το καθεστώς του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, πρέπει να λογοδοτήσει  για ότι συνέβη και να μην του δοθεί άλλη ευκαιρία να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή τη συντομευμένη εκδοχή της έκθεσης με τα στοιχεία της έρευνας, η οποία καθορίζει την ευθύνη στο καθεστώς του Άσαντ για την χημική επίθεση κοντά στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, από την επίθεση των χημικών όπλων, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1429 Σύριοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 426 παιδιών, σημειώνει το Ria Novosti.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr