Ο Ερντογάν θα ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις για τους Κούρδους

Στο πακέτο εκδημοκρατισμού της χώρας αναφέρονται, μεταξύ άλλων,  παροχή δικαιωμάτων στους Κούρδους, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης στους Αλεβίτες

Σεπτέμβριος 12, 2013.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της δημοκρατίας στη χώρα με στόχο να κρατήσει σε καλό δρόμο την εύθραυστη ειρηνευτική για να  προλάβει αντιδράσεις από τους Κούρδους μαχητές.

Η ανακοίνωση του «πακέτου εκδημοκρατισμού» ακολούθησε τη δήλωση του ένοπλου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος –PKK ότι σταματά την απόσυρση των μαχητών του από το τουρκικό έδαφος, διότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει να λάβει τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί.

Οι Κούρδοι πολιτικοί επιδιώκουν  με τις μεταρρυθμίσεις να καταστεί δυνατή η πλήρης εφαρμογή της κουρδικής γλώσσας στην εκπαίδευση, να μετριαστεί ο αντι-τρομοκρατικός νόμος, να μειωθεί το εκλογικό όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο από το 10 τοις εκατό και να ενισχυθεί η τοπική αυτοδιοίκηση, ωστόσο δεν είναι σαφές κατά πόσο το πακέτο που ανακοινώθηκε θα ικανοποιήσει αυτά τα αιτήματα.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του κουρδικού κόμματος, κήρυξε παύση των εχθροπραξιών τον Μάρτιο, μετά από πολύμηνες συνομιλίες με το τουρκικό κράτος.

Η κατάπαυση του πυρός πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, αλλά το PKK δήλωσε ότι οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν, εάν η Άγκυρα δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Ερντογάν έχει επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο σε αυτή τη διαδικασία, η οποία έχει μεγάλη υποστήριξη από το λαό, αλλά δέχεται ολοένα και πιο έντονες επικρίσεις από τους εθνικιστές ότι παραχωρεί δικαιώματα στους μαχητές οι οποίοι επίσημα θεωρούνται τρομοκράτες.

Προβλέπεται η επαναλειτουργία της  Σχολής της Χάλκης και δικαιώματα στους Αλεβίτες

Στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα ανακοινωθεί – γράφει το τούρκικο δημοσίευμα- θα άλλες ρυθμίσεις, όπως πιστεύεται, όπως η επαναλειτουργία στη Χάλκη, του Ελληνικού Ορθόδοξου Εκπαιδευτηρίου  ( Θεολογική Σχολή Χάλκης) που είναι σε ένα νησί κοντά στην Κωνσταντινούπολη, την άρση των περιορισμών σχετικά με τη χρήση της ισλαμικής μαντίλας και την ενίσχυση των δικαιωμάτων της μειονότητας των Αλεβιτών, σημειώνει το δημοσίευμα.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr