Συνάντηση Ρομά από Ελλάδα-Βουλγαρία-Τουρκία στην Αδριανούπολη


Σεπτέμβριος 17, 2013.

Η συνάντηση διοργανώθηκε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία και από την τοπική αυτοδιοίκηση της Αδριανουπόλεως.


Την εκδήλωση χαιρέτισε ο νομάρχης της Αδριανούπολης  Δρ Ayhan Özkan, ο οποίος τόνισε «όλοι είμαστε ένα», «όλοι είμαστε ίδιοι».

Ο Οζκάν επεσήμανε ότι η κατάσταση των Ρομά στην Τουρκία είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που επικρατεί στην Ευρώπη και ένα από τα κύρια προβλήματα είναι ο καθορισμός της ιθαγένειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι Ρομά ως μειονότητα.

Πρόσθεσε ότι οι Ρομά στην Τουρκία, έχουν ίσα δικαιώματα με τους άλλους πολίτες,  ακολουθούν τη βασική τουρκική εκπαίδευση, έχει βελτιωθεί η κοινωνική τους κατάσταση και το στεγαστικό τους πρόβλημα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Ο εκπρόσωπος των Ρομά από την Ελλάδα, ο Dimitrios Hiristos, είπε πως η αντιμετώπιση των Ρομά στη χώρα του βρίσκεται σε κατάσταση «ντροπής».
Αναφερόμενος στα κοινοτικά κονδύλια που διατίθεται για τους Ρομά στην Ελλάδα, δήλωσε ότι τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται αλλού εκτός από τους Ρομά.

Ο εκπρόσωπος των Ρομά της Βουλγαρίας, Καντρί Χασάνοβ, είπε ότι μετά την αλλαγή του καθεστώτος στη χώρα υπάρχει μια σχετική βελτίωση της κατάστασης των Ρομά, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

--
Cihan




Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr