Πρόεδρος του Ιράν: Το Ολοκαύτωμα είναι ένα ιστορικό γεγονός


Σεπτέμβριος 25, 2013.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί επιβεβαίωσε και πάλι την άποψη για τον εαυτό του ως μετριοπαθή, σε αντίθεση με τον ‘επίμονο’ προκάτοχό του, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.


Αυτή τη φορά έγινε χάριν των δηλώσεων του που προέβαλε στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, σημειώνει το ρωσικό ‘΄Βέστι’, αναγνώρισε  ως ιστορικό γεγονός το Ολοκαύτωμα, τη μαζική δολοφονία των Εβραίων από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ναζιστικό ολοκαύτωμα ήταν ένα έγκλημα κατά του εβραϊκού λαού, είπε ο Ιρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η δήλωση προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, αφού προηγούμενα ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, μιλώντας εναντίον του κράτους του Ισραήλ, είχε επανειλημμένα εκφράσει την πεποίθησή του ότι το Ολοκαύτωμα είναι ένας ιστορικός μύθος.

Στο ίδιο πνεύμα με τον Ρουχανί ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ: «Το Ιράν ποτέ δεν το αρνήθηκε. Κάποιος που το αρνιόταν δεν βρίσκεται στο προσκήνιο», είχε γράψει στις αρχές Σεπτεμβρίου στην σελίδα του στο Twitter.

Σημειώνεται ότι και ο Ρουχανί μέσω του Twitter συνεχάρη πρόσφατα το εβραϊκό Rosh Ha Shanna (Πρωτοχρονιά).

Ανάμεσα στα άλλα που κυριάρχησαν στο λόγο του προέδρου του Ιράν στη Νέα Υόρκη ήταν το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Hassan Rouhani ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμος να αρχίσει διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό, κάλεσε, επίσης, τις χώρες να εγκαταλείψουν την πρακτική των διεθνών κυρώσεων, σημειώνει το δημοσίευμα.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr