«Οι εναλλακτικές λύσεις για τη διαμάχη του ονόματος»


Οκτώβριος 1, 2013.

Σκόπια- Dnevnik.

«Τι θα συμβεί εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας δεν λειτουργήσουν;
Τότε το κράτος των  Σκοπίων θα καταστεί όμηρος της Ευρω-Ατλαντικής ενσωμάτωσης, λόγω της διαφωνίας του ονόματος».


Το δημοσίευμα  αναφέρει ότι η χώρα έχει σήμερα μερικές εναλλακτικές λύσεις.

Η πρώτη είναι να ζητήσει την εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, συγχρόνως με διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Η δεύτερη είναι ο μεσολαβητής για την ελληνο-σκοπιανή διαφωνία του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, να καταθέσει ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προτείνοντας ο ίδιος  μια ονομασία, αφού δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση.

Τρίτον, τα Σκόπια να επιδιώξουν μια εκ νέου ψηφοφορία  στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (με το όνομα «Μακεδονία»), η επιλογή αυτή δίνει τουλάχιστον μία ευκαιρία αλλά είναι και επικίνδυνη, αφού η χώρα δεν θέλει να επαναληφθεί η ένταξή της στον ΟΗΕ, επιπλέον δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής πόσες χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα και δεν ξέρει κανείς πως θα ψηφίσουν.

Η τελευταία εναλλακτική λύση είναι να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα,  εφ’ όσον, βέβαια, η σκοπιανή πλευρά, έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr