Η «Χεζμπολάχ» αποσύρει σταδιακά μαχητές της από τη Συρία


Οκτώβριος 4, 2013.

Η εφημερίδα ‘αλ Σεγιάσσαχ’ επικαλούμενη πηγές  από το σιιτικό κίνημα ‘Αμάλ’, δημοσιεύει ότι από την ‘αλ Κουσέιρ’ και την επαρχία της Χομς, αποσύρθηκαν 1200 μαχητές της σιιτικής οργάνωσης  ‘Χεζμπολάχ’.


Οι αποσυρόμενες από τη Συρία μονάδες εγκαθίστανται στις βάσεις της ‘Χεζμπολάχ’ στην κοιλάδα Μπεκάα.

Η ‘αλ Σεγιάσσαχ’  σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι βαριές απώλειες που υπέστη η ‘Χεζμπολάχ’ τις τελευταίες εβδομάδες ήταν ένα καλό κίνητρο για τον Χασάν Νασράλα. Προστέθηκε σε αυτό η αδυναμία της οργάνωσης να εξασφαλίσει την προστασία των δικών της προπύργιων στο Λίβανο».

Οι μονάδες της ‘Χεζμπολάχ’ ενημέρωσαν για την απόφασή τους τόσο τον συριακό στρατό, όσο και τις  σιιτικές ταξιαρχίες των εθελοντών που μάχονται υπό την ηγεσία Ιρανών εκπαιδευτών.

Ταυτόχρονα, περίπου 550 μαχητές της «Χεζμπολάχ», παρέμειναν στην επαρχία της Δαμασκού, στο όρος Καλαμούν.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών της ‘Χεζμπολάχ’ και του προέδρου του Λιβάνου Μισελέμ Σουλεϊμάν. Η ‘Χεζμπολάχ’ φέρεται να πιστεύει ότι «η παρέμβασή της πέτυχε τους στόχους» και ότι «δεν είχε κανένα λόγο να παραμείνει στη Συρία».

Προς το παρόν, η μόνη διαφωνία είναι η ημερομηνία της οριστικής ανάκλησης της οργάνωσης από τη Συρία.

Την αντίθετη άποψη ισχυρίζεται η λιβανική εφημερίδα ‘ελ Νάσρα’ που αναφέρει ότι δεν υπάρχει «κόκκος αλήθειας» στην απόσυρση της ‘Χεζμπολάχ’. Η εφημερίδα διατείνεται ότι, αντίθετα, η ‘Χεζμπολάχ’ ενισχύει την παρουσία της στη Συρία, υπό το φως των επικείμενων μαχών στην Ζαμπαντάνι για τον έλεγχο των λιβανικών συνόρων στην περιοχή Αρσάλ.

Η ‘ελ Νάσρα’ τονίζει ότι η παρουσία της ‘Χεζμπολάχ’ στη Συρία, «έχει καταστεί βασικός παράγοντας και η απόσυρσή της θα ήταν δυνατή μόνο μετά την επίτευξη πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας», σημειώνει η πηγή.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr