Σκόπια: Επιστημονική Ημερίδα για τις συνέπειες της Συνθήκης του Βουκουρεστίου


Οκτώβριος 31, 2013.

Το Σκοπιανό κρατίδιο και τα Βαλκάνια υφίστανται σήμερα τις συνέπειες της Συνθήκης Ειρήνης  του Βουκουρεστίου του 1913, όπως θεώρησαν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Συνθήκη Ειρήνης του Βουκουρεστίου, τα Σκόπια και τα Βαλκάνια» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην πόλη των Σκοπίων και διοργανώθηκε από την Σκοπιανή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών.

Ο ακαδημαϊκός Μπλάζε Ριστόφσκι  δήλωσε ότι η συνθήκη ειρήνης του Βουκουρεστίου έχει μακροχρόνιες συνέπειες που εξακολουθούν και σήμερα να επιτείνουν τη διαφωνία στο όνομα των Σκοπίων.

«Οι δυνάμεις και τα κρατικά συμφέροντα σήμερα κρίνονται όπως πριν από 100 χρόνια, οι συνέπειες είναι μόνιμες  και οι περισσότεροι τις αισθανόμαστε. Σε αυτές τις ζωτικής σημασίας αποφάσεις, όπως είναι οι συνέπειες της συνθήκης ειρήνης του Βουκουρεστίου, παραμένουν  ως είχαν, λυσσασμένες για μία χώρα και ένα έθνος. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που ακόμη και σήμερα φθάνει στο να αρνηθούμε το όνομά μας, την ταυτότητά μας, τον πολιτισμό μας, την ιστορία, τη γλώσσα μας», είπε ο Ριστόφσκι κατά τη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν το 1913, είχε δοθεί ανεξαρτησία και αυτονομία στους Σλάβους με το όνομα «Μακεδονία», δεν θα υπήρχε καμία επίπτωση ή προστριβή με τους γείτονες.

Ο καθηγητής πανεπιστημίου Στέφαν Βλάχοφ Μίτσοφ ανέφερε ότι μετά από 100 χρόνια της Συνθήκης Ειρήνης του Βουκουρεστίου, τα προβλήματα για τα Σκόπια είναι τα ίδια.
Επεσήμανε, μάλιστα, ότι οι μεγάλες δυνάμεις, ειδικά οι ΗΠΑ, θα έπρεπε να βοηθήσουν στο ζήτημα της ονομασίας, «αλλά δεν μπήκαν καν στον κόπο να το λύσουν».
Ο καθηγητής Δρ Τοντόρ Τσεπρεγκάνοφ τόνισε ότι ορισμένα πράγματα στην ιστορία επαναλαμβάνονται.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή από τους Βαλκανικούς Πολέμους, μετά από 100 χρόνια. Τα ίδια κράτη που μοιράστηκαν το έδαφος της Μακεδονίας, σήμερα αρνούνται να αναγνωρίσουν την ύπαρξη του «μακεδονικού κράτους» ή την ύπαρξη της «μακεδονικής» εθνότητας και τη «μακεδονική» κουλτούρα. Τα κράτη αυτά είναι η Ελλάδα και από πίσω ακολουθεί η Βουλγαρία», είπε ο ομιλητής.

Σημειώνεται ότι στην επιστημονική Ημερίδα συμμετέχουν με αντιπροσώπους η Σερβία, η Κροατία, το Κοσσυφοπέδιο, η Αλβανία και η Ρωσία.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr