Η αναγνώριση της ταυτότητας των Ορθοδόξων Αλβανών στο κράτος των Σκοπίων


Οκτώβριος 19, 2013.

Ο πρόεδρος των Ορθόδοξων Αλβανών της περιοχής Άνω Ρέκα των Σκοπίων –γνωστή στα σλαβικά ως Γκόρνα Ρέκα-, Branko Manojlovski, στη χθεσινή συνάντησή του στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Σικάγο, έθεσε μια σειρά θεμάτων που έχουν σχέση με τους Αλβανούς Ορθόδοξους Χριστιανούς που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή των Σκοπίων.




Μιλώντας για αυτό το θέμα,που αποτελεί ταμπού σήμερα- 72 χρόνια ολοκληρωτικών και κομμουνιστικών  καθεστώτων, δήλωσε ότι η αλβανική επαρχία της Άνω Ρέκα που περιλαμβάνουν 17 χωριά ζουν κυρίως Αλβανοί Ορθόδοξοι, ένας πληθυσμός πάνω από 250 χιλιάδες κατοίκους,  με μακραίωνη ιστορία,  στη μητρική γλώσσα, στον πολιτισμό και την αλβανική ορθόδοξη παράδοση.

Στους  Ορθόδοξους  Αλβανούς,  δήλωσε ο Μπράνκο Μονοϊλόφκσι,  είχε απαγορευθεί  η ελεύθερη έκφρασή μέσα στην κομμουνιστική εποχή των Σλάβων  στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία. Και αυτή ήταν μια προσπάθεια να αφήσουν  τους Ορθόδοξους Αλβανούς στην ιστορική λήθη.

Ο Μπράνκο Μονοϊλόφκσι δήλωσε ότι προτίθεται να τεθεί το ζήτημα των Ορθόδοξων Αλβανών στο Αμερικανικό Κογκρέσο για να αναγνωριστούν ως μειονότητα στο σκοπιανό κράτος.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr